Ovako danas izgleda Međugorje: Čekali su desetine hiljada vjernika, stigla ih nekolicina (FOTO)

Od jutros je, inače, održano pet svetih misa, dok je centralna planirana večeras od 19 sati, kada organizatori očekuju oko 20.000 vjernika

Vjernici sa zavjetima i molitvama hodočaste Kraljicu mira u Međugorju, na 39. godišnjicu ukazanja Djevice Marije. Ovog puta u Međugorju može se susresti znatno manje gostiju u odnosu na ranije godine, a razlog je pandemija koronavirusa. Hodočasnika iz drugih zemalja danas u Međugorju gotovo da nije ni bilo, javlja Anadolu Agency (AA).

Od jutros je, inače, održano pet svetih misa, dok je centralna planirana večeras od 19 sati, kada organizatori očekuju oko 20.000 vjernika. Ovo misno slavlje održat će se na otvorenom uz strogo poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera koje su na snazi.

“Danas se, makar mi stariji, može prisjetiti prvih obilježavanja Dana ukazanja u kojim su Međugorje pohodili uglavnom domaći hodočasnici. I danas su tu, kao i tih godina, uglavnom ljudi iz Bosne i Hercegovine. Neki od njih pješačili su stotinjak kilometara da bi danas bili ovdje. Oni su danas naši dragi gosti i iz Međugorja, ipak, ide lijepa slika”, rekao je voditelj Ureda Turističke zajednice u Međugorju Željko Vasilj.

Podsjetio je i kako je zbog zatvaranja granice od strane vlasti u Republici Hrvatskoj propao dolazak najmanje 10.000 hodočasnika iz susjedne zemlje, koji su bili najavljeni. Teško je, kaže, i predvidjeti kada bi se stvari mogle normalizirati, a turista iz drugih zemalja vratiti u ovaj dio Bosne i Hercegovine.

“Nadali smo se da bismo makar od augusta mogli računati na otvaranje granica. Hoće li do toga zaista doći, teško je danas predvidjeti. Evropska unija od 1. jula trebala je otvoriti granice prema trećim zemljama. Ostaje nam da pratimo razvoj situacije”, dodao je Vasilj.

Danka Matan u Međugorje je stigla pješice iz Livna. To je, kaže, njezin treći dolazak u ovaj gradić.

“Krenula sam u ponedjeljak u 12 sati. Istog dana oko 18 sati bila sam u Posušju. Tamo sam odmorila i u pola četiri narednog jutra krenula dalje. U Međugorju sam bila već sinoć oko 19.30 sati. Malo je tužno gledati kako ovo mjesto izgleda danas u poređenju sa prethodnim obilježavanjima. Iznenadila sam se… Vjerujem da će uskoro doći sve na svoje”, kazala nam je Danka.

Šestero vidjelaca, tada djece, prvo ukazanje Gospe imali su 24. juna 1981, kada su se navodno prepali i pobjegli kućama. Vratili su se narednog dana na brdo Crnica iznad Podbrda, kada im se prema svjedočenjima, ”Gospa ponovno obratila”. Od tada se 25. juni obilježava kao dan ukazanja.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79