Ovo je nezapamćeno. Litra ulja nema ispod 5,7 KM, a litar goriva skoro je 3,6 KM

Od izbijanja rata u Ukrajini građani BiH se suočavaju sa nezapamćenim poskupljenjima, a najteže im, svakako, padaju česti skokovi cijena hrane i goriva, koje nikada nisu bile više.

Podaci Saveza sindikata RS pokazuju da je u februaru ove godine sindikalna potrošačka korpa koštala 2.079, dok se njen iznos u maju popeo na 2.188 KM. U ovom periodu, trošak prehrane za četvoročlanu porodicu porastao je sa 847 na 953 marke.

Ništa čudno, s obzirom na to da nas svako malo dočekaju više cijene u marketima i na benzinskim pumpama.

U odnosu na februar, korpa je poskupila za 109, dok je prosječna plata u ovom period porasla za 14 KM.

– Ovo je nezapamćeno. Litra ulja nema ispod 5,7 KM, a litar goriva skoro je 3,6 KM. I druge namirnice stalno poskupljuju, tako da za isto para može da se kupi sve manje robe. A plate kod privatnika odavno iste. Tačno smo došli u poziciju da, i kad je riječ o onim najosnovnijim robama, vagamo šta ćemo i koliko kupiti. Ali, daj bože da ne bude i gore – kaže Marina K., krojačica iz Banja Luke.

Rekordna inflacija u maju

Podaci zavoda za statistiku RS pokazuju da je godišnja inflacija u maju dostigla rekordnih 13,2 posto, a najviše je poskupio prevoz 31,2 posto, te hrana 21,8 posto.

Tačnije, vrijednost 100 maraka je sletjela na 88,4, što znači da su poskupljenja u ovom periodu “pojela” 11,6 KM.

Prosječna plata je u maju ove godine iznosila 1.105 KM, ali, s obzirom na inflaciju, za ovaj iznos možemo da kupimo manje roba i platimo manje usluga nego što smo to u maju lani mogli za 981 KM, piše Srpska.info.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79