Ovo su četiri helikoptera koji stižu u Bosnu i Hercegovinu: Vrijede skoro 40 miliona dolara

Oružane snage BiH trenutno raspolažu sa 38 helikoptera – srednji transportni helikopteri tipa Mi-8T, Mi-8MTV1 i Mi-17 te laki višenamjenski helikopteri UH-1H i Gazela.

Ministarstvo obrane BiH uz pomoć Vlade Sjedinjenih Američkih Država ugovorilo je nabavku četiri helikoptera tipa Huey II (UH II) vrijednosti 38,5 miliona dolara. Isporuka se očekuje do kraja ove ili početkom sljedeće godine.

Kako nam je rečeno u Ministarstvu odbrane BiH, na iznos od 38,5 miliona potrebno je dodati špediterske, troškove carine i PDV-a, a za realizaciju ovog ugovora osigurana su finansijska sredstva.

Helikopteri tipa Huey II (UH II) su višenamjenski helikopteri i pored korištenja za potrebe OS BiH mogu se koristiti za pomoć civilnim strukturama: za medicinski transport, evakuaciju povrijeđenih, gašenje požara iz zraka…”, odgovaraju iz Ministarstva odbrane BiH na pitanje o namjeni letjelica.

Kako su nam objasnili, Oružane snage BiH trenutno raspolažu sa 38 helikoptera – srednji transportni helikopteri tipa Mi-8T, Mi-8MTV1 i Mi-17 te laki višenamjenski helikopteri UH-1H i Gazela.

Usljed zastarjelosti, isteka resursa i više utvrđenih neispravnosti vitalnih sklopova, od navedenog broja trenutno je u postupku rashodovanja 13 helikoptera. Helikopterima tipa Mi8T, Mi-8MTV i Mi-17 je istekao vremenski resurs između dva generalna remonta. Za novu realizaciju generalnog remonta potrebna su značajna finasijska sredstva. Operativnost preostalih helikoptera je direktno vezana za ispravnost sklopova helikoptera i raspoloživost vremenskih resursa”, navode iz ministarstva.

Kako dodaju, Ministarstvo kontinuirano realizira određene aktivnosti osnovnog održavanja helikoptera u cilju podizanja njihove operativnosti piše Klix.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79