Ovo zanimanje u BiH trenutno ima prosječnu platu više od 1.500 KM

Prosječna augustovska plata u RS bila je 1.166 KM i u odnosu na juli nominalno je veća za 0,5 posto, a realno veća za 0,1 posto.

Najviša prosječna augustovska plata od 1.571 KM isplaćena je u oblasti informacije i komunikacije, a najmanja od 868 KM u građevinarstvu.

U svih 19 područja djelatnosti u augustu je u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježen nominalni rast neto plate.

Prosječna bruto plata u augustu u RS bila je 1.762 KM, piše Srpskainfo.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u RS, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u avgustu u odnosu na juli u prosjeku su više za 0,4 posto, dok su u odnosu na isti mjesec prošle godine u prosjeku više za 15,6 posto.

Najveći godišnji rast cijena u augustu od 28,2 posto zabilježen je u odjeljku prevoz zbog viših cijena u grupi vazdušni prevoz putnika, te u grupi goriva i maziva.

Najveći pad cijena u avgustu u odnosu na isti mjesec prošle godine od 3,5 posto bio je u odjeljku odjeća i obuća usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79