Ozbiljno upozorenje: Ako se ne promijeni tempo, muškarci će 2027. izgubiti mogućnost odlaska u prijevremenu penziju

Prema trenutnom stanju, penzije za januar u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) ostat će na istoj razini kao u decembru prošle godine. Tomislav Kvesić iz Ureda za odnose s javnošću Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje objasnio je da je nedostatak usvojenog budžeta za 2024. glavna prepreka povećanju penzija.

“Ako bi budžet bio uskoro usvojen, Vlada bi imala mogućnost donijeti odluku o akontacijskom usklađivanju, no trenutno to nije moguće”, kazao je Kvesić. Akontacijsko usklađivanje podrazumijeva isplatu dijela redovnog usklađivanja unaprijed i ovisi o parametrima rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena.

Iako je redovito usklađivanje zakonska obaveza, Kvesić naglašava da odluka o akontacijskom usklađivanju ostaje neizvjesna dok se ne usvoji budžet. Očekuje se da će redovno usklađivanje biti provođeno 15. aprila, a iznos će ovisiti o rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena.

Što se tiče prijevremene starosne penzije, uvjeti su svake godine sve strožiji. U 2024., muškarci će moći u izuzetnu prijevremenu starosnu penziju s minimalno 63 godine i šest mjeseci života te najmanje 38 godina i šest mjeseci staža osiguranja. Žene će morati imati 58 godina i šest mjeseci života te 33 godine i šest mjeseci staža osiguranja. Kvesić naglašava da su ovi uvjeti podložni promjenama, a odluka o izvanrednom usklađivanju penzija ovisit će o odluci Vlade FBiH.

Dok se ne usvoji budžet, penzijske isplate ostaju na istoj razini, dok ostaje neizvjesno hoće li dodatno usklađivanje biti provedeno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79