Pahor: Podrška Slovenije prema BiH se nastavlja

Predsjednik Slovenije Borut Pahor kazao je da je prijedlog Evropske komisije da se BiH dodijeli kandidatski status bio zajednički poduhvat svih lidera u regiji.

On je u gostovanju na jednoj saajevskoj televiziji kazao da je zatražio status za BiH bez uvjeta, odnosno za čitav zapadni Balkan.

Ako EU želi tamo da bude što prije, čitav proces treba biti politički fleksibilan i manje birokratski – kaže Pahor.
Na pitanje šta ako BiH ne ispuni uvjete ili neke od osam koje je EK komisija postavila pred BiH Pahor kaže:

Jasno mi je da je bio potreban kompromis da neki uvjeti trebaju da budu inače ne bi prošlo. S političkog vidika mi je jasno zašto ti uvjeti stoje u zaključcima. Ako nijedan uvjet ne bude ispunjen ili možda neće biti svi ispunjeni BiH treba dobiti status kandidata. Vjerovatno će neki od uvjeta biti ispunjen, ali ako i ne bude ja ću napraviti sve što je u mojoj moći da pomognem – kazao je.

Kada je riječ o posjeti predsjednice Evropske komisije Ursuli von der Leyen kaže kako je izuzetno važna u ovom trenutku.

Predsjednica Ursula je bila sklona tome da se desi na EK to što se desilo. Dolazi vaša prijateljica trebate biti iskreni s njom, poteškoćama u procesu reformi, ali i da se da jedna obaveza da je bosanska politika spremna da učini sve.
S obzirom da mu uskoro ističe mandat predsjednika Slovenije Pahor je kazao kako će se podrška Slovenije prema BiH nastaviti. Za kraj je građanima i liderima poručio da misle na budućnost, svoju djecu i njihovu budućnost.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79