Pandurević poručila Dodiku: Ako je NATO dokument tako dobar, zašto ga krijete

Srpska demokratska stranka (SDS) traži od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da institucije i javnost upozna s famoznim ”Planom reformi u BiH”, i to prije slanja u Brisel. Dajte da vidimo taj dokument, da vidimo je li istina ono što govore Komšić, Džaferović, Zvizdić i zapadni ambasadori, a to je da su ”NATO integracije odblokirane” ili svi oni lažu, a Dodik govori istinu, izjavila je Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS.

– Ako danas ne reagiramo i ne zaustavimo ovu izdaju, za tri godine ćemo na Drini imati NATO granicu. Aktivacija MAP-a će vrlo brzo uslijediti, a kako se Dodik pokazao vrlo kooperativnim i nagodnim, naravno da će NATO požuriti da zaokruži svoj prostor i vrlo brzo nam uputiti i poziv za članstvo kako bi ga Dodik prihvatio do kraja mandata – ističe Pandurević.

Dodik je, kaže ona, do jučer uvjeravao da je strano miješanje nedopustivo, da su stranci, posebno NATO i Amerikanci, nedobronamjerni prema Republici Srpskoj, a onda ti stranci napišu dokument koji on potpiše i čuva u sefu, krijući ga od naroda i institucija.

– Zar nije sramota da strani ambasadori znaju šta je potpisano, ali institucije i narod ne smiju da znaju? Da li su tri ministarske pozicije i skidanje s američke crne liste jedini razlozi za Dodikov salto mortale ili ih ima još, brzo ćemo vidjeti. Kapitulirao je, izdao interese Republike Srpske i birače, koji su mu povjerenje dali na platformi vojne neutralnosti i anatemisanju NATO saveza kao nekoga ko je srpski narod bombardirao osiromašenim uranijem pa sada neka bude hrabar i pokaže šta je potpisao – naglašava Pandurević.

Zašto Dodik sada, pita ona, ne raspiše referendum o ovom dokumentu, jer on jeste vitalni nacionalni interes srpskog naroda.

Informacije SDS-a, tvrdi Pandurević, govore da se Dodik čak odrekao referenduma o ulasku u NATO.

– U tom dokumentu je, prema onome što mi znamo, navedeno da “niži nivoi vlasti neće odlučivati o pitanjima NATO integracija nego će to raditi institucije BiH”. Šta to znači? To znači da bi referendum trebalo da raspiše Parlament BiH ili neka druga institucija na nivou BiH i da je samo on validan. Bosna i Hercegovine nema zakon o referendumu, a da ga i donese, zna se šta bi bio zbir na teritoriji cijele BiH. Isti kao i onaj na referendumu 1. marta 1992. – kaže Pandurević.

Dodik je, zaključuje, ”zatvorio dvadesetogodišnji ciklus i vratio se na pozicije svoje politike iz 1998. godine, kada su mu NATO tenkovi bili saveznici”.

– S njima je počeo, s njima će i završiti – kategorična je Pandurević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79