Papa Franjo o različitom odnosu prema izbjeglicama: Mi smo rasisti i to je loše

Papa Franjo je prvi svjetski lider zapadnog svijeta koji je otvoreno upozorio na to da Evropa, odnosno cijeli zapadni svijet, različito gleda na izbjeglice, u zavisnosti odakle dolaze. U intervjuu za italijansku televiziju RAI 1 je kazao kako mnoge države blagonaklono gledaju na izbjeglice iz Ukrajine, dok na nesretnike iz drugih zemalja gledaju drugačije.

– Izbjeglice su podijeljene. Prva klasa, druga klasa, po boji kože, dolaze li iz razvijene zemlje ili nerazvijene. Mi smo rasisti. I to je loše”, rekao je papa Franjo.

Dodao je kako u ratovima najviše ispaštaju oni najslabiji.

– Rat je posvuda, rekao je Sveti Otac.

Dodao je i kako razumije čelnike koji kupuju oružje, zato što se moramo braniti, ali da ih ne opravdava.

Kao i nekoliko puta ranije kada je gvorio o ratu u Ukrajini papa Franju spomenuo je “kainski ratni plan”, odnosno aluziju na starijeg sina Adama i Eve Kaina, koji je ubio mlađeg brata Abela.

– Živimo s tim demonskim planom da se međusobno ubijamo zbog želje za vlašću, želje za sigurnošću, želje za tolikim stvarima, istakao je papa Franjo, prenosi Index.hr.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79