Parkirani bili i po dvije godine: U Sarajevu uklonili napuštena vozila sa javnih površina

Napuštena, neregistrirana vozila i olupine uklanjaju se s javnih površina na području Kantona Sarajevo u saradnji s KJKP „Rad“, MUP-om KS i Vladom KS, a do kraja juna uklonjeno ih je 99. Ova akcija počela je 20. maja.

Na području Novog Grada uklonjeno je 51 vozilo, u Novom Sarajevu 31, u Centru osam, na Ilidži jedno, u Vogošći pet, na području Trnova tri, dok su vlasnicima vraćena ukupno 24 vozila.

Kako je za „Avaz“ kazao portparol preduzeća „Rad“ Mirza Ramić, u toku su akcije proljetnog čišćenja, gdje „Rad“, u saradnji s MUP-om KS, uklanja ova vozila.

– Pretežno su to vozila koja su već više od dvije godine na javnim površinama i zauzimaju parking prostor, a bazu podataka sačinio je MUP KS zajedno s mjesnim zajednicama. Komunalno preduzeće „Rad“, nakon što MUP izda nalog za podizanje vozila, na određenoj lokaciji preuzima, a potom premješta vozila u javne garaže, koje se nalaze na Dobrinji, gdje se privremeno deponiraju – ističe Ramić.

Dodao je da se vozila uklanjaju s javnih površina svih općina u Kantonu Sarajevo.

– Procedura prilikom vraćanja vozila je takva da građani trebaju otići na depo, koji se nalazi u ulici Halida Kajtaza, kod tunela na Ciglanama, platiti 100 KM za usluge premještanja vozila te 5 KM za svaki dan stajanja tog vozila na parking prostoru. Nakon plaćanja građanin ide u garažu gdje je odloženo vozilo i preuzima ga – kaže portparol „Rada“.

Dodao je da, s obzirom na to da ovi automobili nisu registrirani niti su u voznom stanju, potrebno je organizirati šlep-službu kako bi se automobil prebacio na adekvatnu lokaciju, a ne na javne površine, kako je to ranije bio slučaj.

Stanovnici mogu prijaviti lokacije neregistriranih, napuštenih, havarisanih vozila na brojeve telefona MUP-a KS kako bi ažurirali postojeće spiskove.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79