Patrijarh Porfirije se oglasio na Instagramu nakon što mu je zabranjen ulazak na Kosovo

Patrijarh srpski Porfirije nešto poslije 14:30 sati vraćen je sa graničnoh prijelaza Merdare na kojem je pokušao ući na Kosovo.

Porfirije je poslije ovog čina prištinskih vlasti poručio da je jedino na Kosovu kod svoje kuće.

– Kao Patrijarh, krenuo sam u prvo i najvažnije sjedište svoje Crkve. Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika. Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom. Od trenutka kada sam krenuo ovim putem ponavljam: gdje god sam bio van Kosova, bio sam u tuđini. Jedino sam na Kosovu kod svoje kuće.

Danas su vrata na mom domu za mene zaključana i ja se molim Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savjest svih ljudi – napisano je na zvaničnom Instagramu patrijarha Porfirija.

Nakon zabrane oglasila se i Srpska pravoslavna crkva saopćenjem, u kom se poziva na poštovanje osnovnih prava i sloboda srpskog naroda i njegove Crkve na Kosovu.

– Njegovu Svetost Patrijarha srpskog g. Porfirija, koji je po redovnom programu trebalo da danas u popodnevnim satima stigne u sjedište Srpske Pravoslavne Crkve, manastir Pećku Patrijaršiju, na administrativnom prijelazu Merdare su zaustavili organi vlasti u Prištini i saopćili da mu je zabranjen ulazak u Pokrajinu. Sa stanovišta ljudskih prava i vjerskih sloboda bilo kog čovjeka, ovakva odluka je nerazumna i apsolutno neprihvatljiva. Patrijarh apeluje na one faktore koji imaju realnu vlast na Kosovu da, u skladu sa njihovim proklamovanjem ljudskih prava i sloboda, na djelu pokažu da takvih osnovnih prava i sloboda nisu lišeni srpski narod i njegova Crkva.

To znači da se, na području na kome imaju punu kontrolu, poglavaru Srpske Pravoslavne Crkve omogući bogosluženje u prvom, aktuelnom i historijskom sjedištu Srpske Pravoslavne Crkve. To bogosluženje je molitva za sav svijet, za sve ljude, a prije svega za lokalnu zajednicu, za Srbe i Albance, za pomirenje i mir među njima. Patrijarh zna da je srpski narod, posebno na Kosovu, sa velikim ogorčenjem primio ovu vijest, ali apeluje da se ne dozvoli da ova provokacija postane izgovor za dalje ugrožavanje našeg naroda i njegovih svetinja. Patrijarh neće ostaviti svoj narod i učinit će sve što je moguće da se sa njim sretne i da se sa njim zajedno pomoli Bogu što prije bude moguće – poručeno je iz SPC-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79