Pavlaka pojeftinila 0,10 KM

Nakon stupanja na snagu Uredbe o određivanju marže u prometu proizvoda, trgovine u Republici Srpskoj zabilježile su najveća pojeftinjenja kod deterdženta za pranje veša u prahu i toalet papira, dok su cijene konzumnih jaja ostale relativno stabilne.

Ministarstvo trgovine RS navodi da su cijene roba koje su obuhvaćene Uredbom smanjene u rasponu od 0,08 do 1,40 KM, u zavisnosti od vrste proizvoda i pakovanja. Pavlaka je pojeftinila za 0,10 KM, dok je cijelo pile pojeftinilo do 0,50 KM. Grašak zamrznuti, zamrznuta boranija/mahune, pasterizovana miješana salata, pasterizovani krastavci su također među proizvodima čije su cijene smanjene.

Najznačajnija pojeftinjenja bilježe se kod proizvoda kao što su tečni deterdžent za suđe, deterdžent za pranje veša u prahu, tečni sapun za ruke i toalet-papir. Na primjer, tečni deterdžent za suđe pakovanje do 1 litar u prosjeku jeftiniji je za 0,60 KM, dok je toalet-papir, dvoslojni, pakovanje 24 komada, pojeftinio za 1,40 KM.

Ministar trgovine RS, Denis Šulić, ističe da je Uredba na snazi do 30. juna te da su cijene oko 500 osnovnih životnih namirnica snižene u rasponu od oko 15 do 90 feninga.

Ipak, po mišljenju Murise Marić iz Udruženja za zaštitu potrošača “Don“ iz Prijedora, kako javlja Fokus građani uglavnom nisu upoznati s ovom uredbom i njenim efektima. Prema njenom mišljenju, Uredba ne donosi suštinske promjene u cijenama proizvoda i neće bitno utjecati na potrošačku korpu.

Jovan Vasilić iz Udruženja za zaštitu potrošača „Zvono“ Bijeljina također ukazuje da nije primijetio značajnija pojeftinjenja u trgovinama te da građani nisu adekvatno informisani o primjeni Uredbe.

Stoga, iako je Uredba donijela određena pojeftinjenja za određene proizvode, čini se da je potrebno više napora u informisanju građana kako bi se ostvarili očekivani efekti na tržištu i potrošačima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79