Pet bh. državljana iz Španije stiglo u Banjaluku, dvoje još pokušava

Pet državljana Bosne i Hercegovine napustilo je danas Španiju i stiglo u Banjaluku, potvrdio je za “Nezavisne novine” Miroslav Bundalo, planinar iz Banjaluke koji je sa još sedam kolega 10. marta došao u Španiju.

U toj zemlji koja vodi žestoku bitku sa pandemijom virusa korona ostalo je još dvoje bh. državljana, jedan planinar i jedan momak iz Banjaluke.

“Stigli smo redovnim letom preko Budimpešte. Uspjeli smo uz pomoć ambasadorki Španije i Mađarske i gospođe Ivane Bubnjević Ivanoski koja radi na aerodromu na Tenerifima, a koja nam je dosta pomogla da se ukrcamo na let za Budimpeštu. Nažalost, jedna osoba iz naše grupe nije uspjela doći do avionske karte i još jedna osoba iz Banjaluke, tako da su oni još uvijek tamo”, rekao nam je Bundalo.

Dodao je da su na ulazu u BiH svi dobili rješenje o samoizolaciji.

U petak je dvoje planinara uspjelo napustiti Španiju letom preko Brisela, Zagreba i Sarajeva.

Riječ je o planinarima koji su došli 10. marta da bi se popeli na najviši vrh Španije, visok 3.718 metara, koji se nalazi na Tenerifima.

Inače, Španija je sa 3.434 smrtna slučaja prestigla Kinu po broju žrtava i trenutno je druga zemlja u svijetu po toj neslavnoj statistici, iza Italije, saopštilo je danas špansko Ministarstvo zdravlja.

U Kini je od virusa Covid-19 umrlo 3.287 osoba, a u Italiji 6.820, prenosi španski El pais.

Za samo 24 sata u Španiji je umrlo 738 osoba, što je za 27 odsto više nego juče, a zaraženo je ukupno 47.610 osoba.

Vlada Španije nada se da će do kraja nedjelje efekti izolacije početi da daju rezultate, a danas popodne Kongres bi trebalo da odluči da li da produži vanredno stanje do 11. aprila.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79