Pet zlatnih pravila za kupovinu polovnog automobila

Donosimo vam pet jednostavnih rpavila kojih se trebate pridržavati prilikom kupovine polovnog automobila.

Ne vežite djecu u sjedalicama u debelim zimskim jaknama

Ne kupujte “na slijepo”

Automobil nije obična roba koju kupujemo preko interneta. Karakteristike se ne mogu uočiti golim okom, pa fotografije na stranicama za prodaju vozila često zbunjuju kupce. Upoznajte prodavca prije nego što kupite vozilo, a onda ga isprobajte. Probu obavite u prisutnosti automehaničara jer će vam ukazati na eventualne probleme kada je riječ o kočnicama, upravljaču, amortizerima i motoru.
Budite oprezni kod uvezenih automobila

Smanjeni broj prodaje dizelaša izazvao je drastične promjene na tržištu polovnih vozila. Modeli koji, recimo u Francuskoj ne pronalaze kupca masovno se prevoze u srednju i istočnu Evropu gdje ekološki propisi nisu tako rigorozni. Suprotno tome, raste potražnja za novim vozilima s benzinskim motorima. I da, istoriju takvih automobila nije moguće sa sigurnošću provjeriti.
Birajte provjerene brendove

U istraživanju koje je objavljeno 2016. godine skoro svaki drugi polovni automobil nije kupljen kod ovlaštenog prodavca.

Pooštrena kontrola uticala je da se situacija tokom prethodne tri godine promijeni nabolje, ali su podaci i dalje alarmantni. Istraga organizacije za kontrolu potrošnje u Velikoj Britaniji pokazuje da su primijećene brojne prevare pri kupovini kod pojedinačnih prodavca. Ako se odlučite za kupovinu polovnog vozila, najprije pogledajte automobile renomiranih proizvođača koji su za ovakav vid prodaje sertifikovani i uključuju garanciju, porijeklo i detalje o servisu.
Provjerite istoriju vozila

Prvi dokument koji bi trebalo zatražiti je servisna knjižica. U njoj su zabilježene sve mehaničke intervencije – posjete servisu, zamjena ulja, guma, diskova, akumulatora, kvačila. Ako je prodavac ne posjeduje, zatražite broj šasije. Tada se obratite proizvođaču koji ima pristup nacionalnom registru. Saznaćete sve relevantne podatke pod uslovom da su službeno registrovani.
Obratite pažnju prilikom plaćanja

Prevara se ne odnosi samo na stanje automobila. Razvijene su strategije za uzimanje novca, a potom prodavac nestane bez traga. Čak trećina Francuza koji su kupili polovni automobil prijavili su prevaru tokom jednog istraživanja. Oko 23% kupaca polovnih vozila prijavilo je skriveni kvar, a 13% lažne podatke prodavaca kod kojih su kupili vozilo.

Savjeti prilikom kupovine polovnog vozila

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79