Peta bolest kod djece: Već nekoliko slučajeva u Sarajevu

Peta bolest kod djece: Već nekoliko slučajeva u Sarajevu


Parvovirus humana infekcija, poznata i kao peta bolest, zabilježena je u nekoliko slučajeva u vrtićima u Sarajevu. Ova akutna infekcija, uzrokovana virusom B19, karakterizira se pojavom osipa na obrazima, a može imati ozbiljne posljedice, posebno kod trudnica i odraslih osoba.

Iako se peta bolest obično pojavljuje kod djece u dobi od pet do sedam godina, pojavom u vrtićima naglasila su potrebu za boljim razumijevanjem simptoma, prevencijom i postupcima liječenja.

Većina djece s parvovirusnom infekcijom ne pokazuje nikakve znakove ili simptome, no kada se pojave, često podsjećaju na simptome prehlade. Osip na obrazima, koji se potom širi na udove, jedan je od ključnih indikatora. Ostali simptomi uključuju grlobolju, blago povišenu tjelesnu temperaturu, želučane tegobe te opću malaksalost i umor.

Za odrasle, peta bolest može biti znatno teža. Umjesto osipa na obrazima, odrasli često doživljavaju bol u zglobovima, koji može potrajati nekoliko sedmica.

Prevencija je ključna u suzbijanju širenja parvovirusa. Redovno pranje ruku, izbjegavanje bliskog kontakta s oboljelim osobama te održavanje higijene okoline u vrtićima su važne mjere koje mogu pomoći u sprečavanju širenja infekcije.

Parvovirusna infekcija, iako često blaga kod djece, zahtijeva ozbiljan pristup, posebno kada je riječ o trudnicama i odraslima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija