Peti uspješni operativni zahvat u vrijeme pandemije: Tim KBZ-a porodio i četvrtu Covid-19 pozitivnu pacijenticu

U četvrtak su mediji u Hrvatskoj objavili da je u poznatoj zagrebačkoj bolnici “Sveti Duh” izvršen prvi porod pacijentice “pozitivne” na Covid-19 u Hrvatskoj. Zanimljivo je da je upravo danas u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) obavljen, i ovaj put uspješno, četvrti porod “carskim rezom” pacijentice zaražene novim koronavirusom.

Pacijentica iz Olova je rodila zdravu djevojčicu dugačku 49 cm i tešku 3.310 grama. U narednim danima i djevojčica će biti testirana, jer su u dosadašnjoj medicinskoj praksi zabilježeni slučajevi da “ne postoji pravilo” da li zaraza pređe na plod sa majke.

Nakon uspješnog “carskog reza” red je i da pomenemo ovaj stručni tim ljekara i medicinskog osoblja, koji je učestvovao u porodu. Kako saznaje Zenicablog, u timu KBZ-a su bili dr Rasim Iriškić (operater sekcije), doc. dr. Emina Ejubović (asistent), dr. Lamija Džidić – Hukeljić kao pedijatar, dr. Mirza Kovačević (anesteziolog), instrumentarke Murisa Lišnjić i Munevera Kubat, babica Admira Mujčinović, pedijatrijska sestra Amela Dračo i anestetičarka Amra Heco.

Još jednom čestitke timu KBZ-a. Podsjećamo, uz (sada već) četiri poroda Covid-pacijenata, obavljena je i jedna dvostruka hirurška operacija na starijem pacijentu sa virusom Covid-19. Svi pacijenti su dobro i već su napustili bolnicu. Naglašavamo da je zenička KBZ jedina ustanova u BIH koja je do sada obavljala operacije na Covid-pacijentima koji se u svim situacijama i bolestima tretiraju u zasebnim objektima, sa specijalnom opremom, ali potpuno sa istom njegom i brigom kao svi pacijenti, po čemu je KBZ jedinstven ne samo u BIH, nego i regionu, piše Zenicablog.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79