Pijan vozio BMW 143 km/h u Zagrebu pa skrivio smrt svoje djevojke

Nakon što je Visoki kazneni sud (VKS) smanjio kaznu 25-godišnjem vozaču sa sedam na šest godina zatvora zbog smrtonosne saobraćajne nesreće u januaru 2023. godine, u kojoj je poginula njegova 25-godišnja djevojka, otvorila se rasprava o primjerenosti kazne i relevantnim okolnostima slučaja.

Prema izvještaju VKS-a, prvostepenski sud je prvo osudio vozača na sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog izazivanja saobraćajne nesreće s neizravnom namjerom. Međutim, VKS je prihvatio žalbu vozača i preinačio presudu, uzimajući u obzir olakotne okolnosti slučaja.

One su uključivale dosadašnju prekršajnu osuđivanost vozača, kao i činjenicu da je nesreća rezultirala smrću mlade djevojke.

S druge strane, VKS je uzimao u obzir olakotne okolnosti poput mlade dobi optuženika u vrijeme nesreće, njegovog priznanja krivnje i iskazanog žaljenja, te činjenice da je sam bio pogođen nesrećom.

Apelacijski sud također je odbacio tvrdnje državnog advokata koji je žalio na prvostepensku presudu, ističući da je upiranje na brzinu i alkohol u krvi vozača kao otegotne okolnosti bilo neosnovano.

Nesreća se dogodila nakon što je vozač, zbog nepropisne brzine, izgubio kontrolu nad vozilom te udario u rubni kamen i stub javne rasvjete.

VKS je zaključio da je šestogodišnja kazna primjerena osobnim okolnostima vozača te da će služiti kao društvena osuda za počinjeno kazneno djelo, potičući i druge da se suzdrže od sličnih postupaka. Ova odluka donosi završetak jednog teškog pravnog slučaja, ali i podsjeća na važnost odgovornog ponašanja u saobraćaju kako bi se spriječile tragedije poput ove.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79