Pjanićeva “Revolucija” ipak legalna: Zašto je Kapidžić (SDA) pravio predstavu?

Član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine Faruk Kapidžić, 19.12. ove godine je kritikovao odluku da se dopusti ustakljivanje ljetne bašte sarajevskog ugostiteljskog objekta “Revolucija”, a koji je u vlasništvu nogometaša Miralema Pjanića.

Poručio je da su načelnik općine Centar Srđan Mandić (NS) i direktor Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Boris Trapara odgovorni za, kako je naveo, izdavanje nelegalnih dozvola ako su ih izdali.

“Dvojac Mandić – Trapara su odgovorni za postavljanje nelegalnog objekta u ulici Ferhadija, odnosno njihove općinske i kantonalne inspekcije. Ako su izdali bilo kakvu dozvolu, osim dozvole za korištenje javne površine, utoliko su odgovorniji za izdavanje nelegalnih dozvola”, konstatovao je arhitekta Kapidžić.

Prema njegovim riječima, entitetska inspekcija je obaviještena da utvrdi da li se gradi bez dozvole ili sa nelegalnom dozvolu. Smatra da se “gradilište treba zatvoriti dok se ne ustanovi o čemu je riječ”.

“Ako to ne uradi (inspekcija) u što kraćem roku, odgovornost preuzima ona”, dodaje Kapidžić.

Pjanićevo gradilište usred Ferhadije: Kapidžić (SDA) pozvao inspekciju

“Iskustveno se zna da je početak građevinskih radova u petak navečer i završetak u ponedjeljak ujutro bez adekvatnih dozvola nepoznanica u zemljama gdje je novopočeni vlasnik stekao slavu i zaradu. Sumnjam da je neko glasao za ovakvu devastaciju grada i otimačinu javnih površina, osim onih privatnih lica koji ga devastiraju zbog lične dobiti. Izgleda da treba revolucija da se zaustavi evolucija neznanja i bezobrazluka”, zaključio je Kapidžić.

Poslali smo upit Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, te su nam kratko odgovorili da je “sve regularno”.

Kapidžić jedno Mandić drugo: Ima li Pjanićev ugostiteljski objekat dozvolu?

Postupajući po zahtjevu za inspekcijski nadzor na okolnosti izgradnje zimske bašte stakljenja čelične konstrukcije cafe bara Revolucija u ulici Ferhadija koji je 19.12.2022. godine uputila Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, federalni građevinski inspektor je istog dana (19.12.2022. godine) izvršio inspekcijski nadzor na pomenutom lokalitetu. Zapisnikom o inspekcijskom nadzoru je konstatovano da subjekt nadzora posjeduje rješenje – saglasnost za privremeno korištenje dijela javne površine izdato od nadležne Službe za stambene i komunalne poslove Općine Centar, temeljem Zakona o privremenom korištenju javnih površina na području Kantona Sarajevo (“Službene novine KS”, broj: 24/22). S obzirom da inspekcijskim nadzorom nije utvrđen prekršaj, u predmetu neće biti poduzimane upravne mjere i radnje iz nadležnosti Federalnog urbanističko-ekološkog inspektorata, stoji u saopćenju iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Podsjećanja radi, historijski urbani krajolik Sarajeva je prije dvije godine proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Riječ je o dijelu grada na kojem se nalaze desetine nacionalnih spomenika. Ulica Ferhadija kao jedna od centralnih ulica, mora biti predmet razmatranja pa shodno tome, svaki građevinski projekat, svaku građevinsku intervenciju na ovom prostoru treba razmatrati i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika piše Source

Očekuje se reakcija Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79