Planira se gradnja benzinske pumpe kod stadiona Koševo: Reakcije podijeljene

U medijskim izvještajima prošlosedmična javna rasprava o Regulacionom planu Zetra – zona sporta i rekreacije je svedena na pitanje opstanka ili nestanka atletske staze na sarajevskom stadionu Koševo. Neopažen je bio navod o planiranoj gradnji benzinske pumpe u naseljenom području.

Regulacionim planom je obuhvaćeno jedno od najatraktivnijih dijelova glavnog grada Bosne i Hercegovine. Između ostalog obuhvata stadion Koševo i dvoranu Zetra.

Gradnja benzinske pumpe je navodno namjeravana u ulici Patriotske lige, u čijoj su blizini stadion, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, stambeni i javni objekti.

Da li će se graditi benzinska pumpa kod stadiona Koševo? - undefined
Foto: Eko akcija: Da li će se graditi benzinska pumpa kod stadiona Koševo?

Na moguću gradnju benzinske pumpe ukazao je Anes Podić iz organizacije Eko Akcija. Tvrdi da je građanima na javnoj raspravi iz 7. oktobra predstavljen Regulacioni plan na kojem nema benzinske pumpe, ali da je ima, kako je naveo, u dokumentima Općine Centar Sarajevo.

“Kako je malčice svijest o problemima koje benzinske pumpe izazivaju narasla, imamo organizovane pokušaje raznih nivoa vlasti da ubace benzinske. Benzinska postoji u dokumentima koji su otišli na Općinsko vijeće, međutim u planu koji je predstavljen građanima na tribini neku noć nije bilo spomena o tome. Građani vide tu neke crteže na koje uopšte nije ucrtana benzinska pumpa“, rekao je za portal Radiosarajevo.ba.

Anes Podić - undefined
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Anes Podić

Smatra da se slična stvar desila kada se namjeravala graditi benzinska pumpa u sarajevskom naselju Švrakino Selo dodavši:

“Onda se sva debata na tribini svela na temu oko stadiona Koševo – treba li tamo biti atletska staza ili ne treba. O benzinskoj pumpi nije bilo riječi.”

Kao problemom je istakao to što je manjkavo postojeće zakonodavstvo koje se odnosi na benzinske pumpe. Prema njegovim riječima, po pitanju dvije direktive Evropske unije, koje se odnose na benzinske pumpe, Bosna i Hercegovina nije uradila ništa.

Postojanje benzinskih pumpi u naseljenim područjima je ocijenio kao problemom iz sljedećeg razloga:

"Dešava se emisija lako hlapljivih ugljičnih jedinjenja. Iz jedne 
pumpe srednje veličine može čak i do 40 tona godišnje toga da izhlapi. 
Brojne studije ukazuju na niz zdravstvenih problema koji vam se mogu 
desiti ako živite u blizini benzinske pumpe."

Podić je mišljenja da vlasti uopšte ne mare za to. Poručio je da bi se gradnja benzinskih pumpi trebala u potpunosti obustaviti sve dok, kako je kazao, ne bude postojao pravni okvir koji će regulisati njihov rad. Podsjetio je da se postojeći propisi o zaštiti okoliša vrlo loše primjenjuju.

Eko Akcija je na Facebooku objavila da dvije članice Naše stranke lobiraju za gradnju benzinske pumpe. Kako su naveli, obje su članice Glavnog odbora Naše stranke. Jedna od njih je vijećnica u Općini Centar, prenosi RadioSarajevo.

“Zadnje što biste očekivali od političke stranke kojoj je jedan od predizbornih slogana bio Budimo dobre komšije jeste da njeni članovi aktivno lobiraju za gradnju benzinske pumpe u sred stambenog naslje, udaljeno svega 30 metara od stambene zgrade, 60 metara od fakuteta, 150 metara od dječijeg vrtića”, napisano je na Facebooku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79