“Plavi telefon” ove godine primio 1.500 poziva, mladi strahuju od rata

Od početka ove godine savjetodavna linija za djecu i mlade “Plavi telefon” primila je oko 1.500 poziva, a nije rijetkost da se djeca javljaju zbog straha izazvanog sukobom u Ukrajini, jer se, kako kažu, boje na koji način će trenutna situacija uticati na njih i njihove najbliže.

Kako je navela Maja Kovačević, koordinatorka “Plavog telefona” za “Nezavisne”, omladina strahuje da će se ratni sukobi proširiti.

“Zbog straha od ratnih sukoba, do sada nam se javilo ukupno 10 mladih ljudi. Djeca nam se najčešće javljaju jer se plaše da bi rat mogao da dođe i u našu zemlju, te da ćemo zbog toga svi umrijeti”, kazala je Kovačevićeva.

Kako je ona istakla, veoma je značajno da se djeci ukaže na važnost ograničenja ili smanjenja izloženosti negativnim vijestima na društvenim mrežama o ovoj temi jer one mogu da pojačaju osjećaj straha i uznemirenosti.

S tim u vezi je istakla da se bez obzira na to djeci mora dati do znanja da je strah koji osjećaju sasvim prirodan i normalan u ovakvim situacijama.

“Naši savjetnici su tu da svako dijete saslušaju, razgovaraju s njim o strahu koji osjeća, pruže mu podršku i zajedno s njim pokušaju da dođu do nekog rješenja koje bi pomoglo da se barem malo umiri”, kazala je Kovačevićeva.

Prema njenim riječima, s omladinom se često razgovora o značaju koji razne aktivnosti mogu imati na njih, u tom smislu je potrebno da osmisle svoje hobije koji im mogu pomoći da se opuste.

“Veoma je važno da djeca imaju podršku njima bliskih osoba, te ih kroz razgovor nastojimo ohrabriti da o svojim osjećanjima pričaju i s roditeljima”, rekla je Kovačevićeva.

Kako su naglasili iz “Plavog telefona”, od početka 2022. godine zaprimljeno je i 310 upita putem elektronskog savjetovanja, kao i četiri prijave sumnji na nasilje.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79