Plenković dao 6,6 miliona KM: Gdje završava hrvatski novac koji se šalje Hrvatima u BiH?

Od hrvatskih političara u Republici Hrvatskoj jedino su gori, koruptivniji i nesposobniji hrvatski političari u Bosni i Hercegovini. Njima Hrvatska nije važna, no još je veći problem što im je njihov vlastiti narod u Bosni i Hercegovini još nebitniji.

Vlada Republike Hrvatske je nedavno na posljednjoj sjednici pred godišnje odmore službenom “Odlukom o raspodjeli sredstava za finansiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu” poslala u Bosnu i Hercegovinu dodatnih 25,8 miliona kuna (6, 6 miliona maraka). Neka se nađe.

Iako su Hrvati konstitutivan narod u BiH, Republika Hrvatska (preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH) na godišnjem nivou velikodušno i navodno strateški podupire različite programe i projekte iz područja obrazovanja, nauke, zdravlja, kulture i drugih područja, kojima je cilj stvaranje ekonomskih i socijalnih uvjeta za održivi opstanak i ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Budući da je početkom i sredinom devedesetih godina po tom pitanju vladao košmar pa su mnogi nekažnjeno i bezobzirno (i)sisali hrvatski državni budžet (poznati primjeri logistike HVO-a i Hercegovačke banke), utemeljen je Središnji ured za Hrvate izvan RH, preko kojeg bi se navodno podrška krucijalnim projektima trebala bolje usmjeravati i u konačnici bolje nadgledati.

Deset bodova za ideju – nula za realizaciju. Riječ je, naime, o nezanemarivim finansijskim sredstvima koja se redovno dijele po političkoj i prijateljskoj liniji, pa tako imamo situaciju u kojoj se velikodušno finansiraju raznorazna udruženja i organizacije, od kojih su neke čak i fiktivne, podobni pojedinci i skoro pa izumrla kulturno-umjetnička društva, dok se kapitalni projekti ignoriraju.

Više se ulaže u recikliranje prošlosti nego u izgradnju smislene budućnosti. Površan pogled na korisnike, udruge i institucije koji su dobile značajna sredstva iz hrvatskog budžeta lako odaje da je većinom riječ o subjektima koji nemaju iskustvo transparentnog funkcioniranja.

S druge strane, također je upitno je li se nadležna Komisija uopće pridržavala uvjeta konkursa i jesu li podršku Vlade RH dobili zaista najbolji projekti. Koliko god Ured za Hrvate izvan RH trubio kako se finansiraju samo ključni projekti, činjenica je da najveći dio kolača budžeta, nažalost, otpada na Crkvu, opanke i HDZ. Iako je premijer Plenković poručio da su projekti dobro distribuirani i da se time šalje jasna poruka podrške Hrvatima u BiH, otvoreno je pitanje koga se tu uopće i zašto konkretno podržava.

Iako se na službenoj stranici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH može pročitati da je uvedena kontrola korištenja sredstava, nigdje se ne mogu pronaći izvještaji o utrošenim sredstvima. Ne dovodim u pitanje važnost pomoći koja iz Republike Hrvatske dolazi Hrvatima u BiH, nego se radije pitam gdje odlaze ta silna sredstva koja bi navodno trebala služiti “očuvanju hrvatskog identiteta, odnosno promociji hrvatskog jezika, kulture, tradicije i jačanju položaja hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske”.

I ovaj put je najveći dio hrvatskog finansijskog kolača otišao u usta Katoličke crkve i uhljeba iz HDZ-a BiH. Katolička crkva u BiH je, naime, dobila nešto više od sedam miliona kuna, dok je ostatak otišao u HDZ-ove džepove. Budući da većina novca završi u džepovima i na računima lokalnih biznismena i političara, narod teško može osjetiti plodove Plenkovićeve “potpore Hrvatima u BiH”.

Kako će obnova sve praznijih bogomolja diljem Bosne i sablasno praznih muzeja u Hercegovini pridonijeti ostanku Hrvata u BiH? Koliko će Hrvatima biti od koristi to što Vlada RH sufinansira novoosnovanu Radioteleviziju Herceg-Bosne, osim što će HDZ BiH, dobiti još jednog asa u rukavu neslužbene propagandne mašinerije? Iako se na službenoj stranici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH može pročitati da je uvedena kontrola korištenja sredstava, zanimljivo je da nikad nisu objavljeni izvještaji o nadzoru i kontroli utrošenih sredstava, nego se samo pišu hvalospjevi o značaju institucija kojima su odobrena značajna finansijska sredstva.

U takvim se okolnostima pokazuje zabrinutost kako o donaciji, tako i o namjenskom trošenju donacije Vlade RH. Međutim, do danas u Hrvatskoj nije pokazana volja za rješavanjem tog problema i transparentnijim finansiranjem projekata koji bi navodno trebali predstavljati dugoročnu strategiju opstanka Hrvata u Bosni i Hercegovini. Bilo kako bilo, građani Republike Hrvatske (i svi zainteresirani za ovu problematiku) zaslužuju transparentne informacije o kriterijima i načinu raspodjele pomoći te postignutim ili nepostignutim ciljevima, a ne paušalno objavljivanje popisa korisnika.

S druge strane, kad je riječ o političkoj strategiji opstanka Hrvata u BiH, dolazimo do nikad nerazjašnjene podjele odgovornosti: šta je tačno čija zadaća? Ako na trenutak i zanemarimo činjenicu da finansijska pomoć RH za projekte u BiH redovno završi u džepovima lokalnih poglavica, njihovih sluga, službenika i poltrona, činjenica je da većina Hrvata u BiH još nije raščistila sama sa sobom pitanje vlastitog identiteta i pripadanja. Iako u BiH danas ne postoji određena hrvatska politička opcija koja zagovara bilo kakvo priključenje Hrvatskoj, Hrvati još odbijaju prihvatiti Bosnu i Hercegovinu kao svoju jedinu državu te uporno očekuju od Republike Hrvatske nekakvo čarobno rješenje.

Buljenje preko granice u Doljanima i priželjkivanje da RH sama od sebe riješi sve političke probleme Hrvata u BiH je jedna velika utopija. Hrvati u BiH imaju svoje političare koji su iznadprosječno plaćeni da se (iz)bore za položaj vlastitog naroda u Bosni i Hercegovini. Dovoljno je vidjeti primjere saborskih zastupnika Bože Ljubića i Željka Raguža (11. izborna jedinica), čiji (be)smisao boravka u Hrvatskom saboru nikome nije do kraja jasan. Od hrvatskih političara u Republici Hrvatskoj jedino su gori, koruptivniji i nesposobniji hrvatski političari u Bosni i Hercegovini. Njima Hrvatska nije važna, no još je veći problem što im je njihov vlastiti narod u Bosni i Hercegovini još nebitniji,  Express.hr

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments