Plenković o EU putu BiH: Privoljeli i najveće skeptike da podrže put BiH prema EU

Plenković o EU putu BiH: Privoljeli i najveće skeptike da podrže put BiH prema EU


U povodu godišnjice osnivanja Gradske organizacije HDZ-a BiH u Mostaru, hrvatski premijer Andrej Plenković stigao je u ovaj grad, gdje je dao važne izjave o odnosu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine (BiH), kao i o budućnosti BiH u kontekstu europskih integracija.

Prilikom obraćanja novinarima, Plenković je istaknuo kako HDZ BiH i Hrvatske imaju jasno postavljene ciljeve – snažno podržavaju hrvatsku vladu i BiH kako bi zemlja krenula naprijed prema članstvu u Europskoj uniji (EU).

Posebno je naglasio ulogu Hrvatske u olakšavanju procesa pristupnih pregovora BiH s EU, ističući saradnju s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i drugim europskim liderima.

“Naravno da smo mi pomogli da von der Leyen sa Markom Rutteom, koja je sa mnom posjetila Sarajevo krajem januara da nakon toga izađe sa pozitivnim izvještajem. Nakon toga smo privoljeli i one koji su od 27 bili najviše rezervisani da dignu ruke za pozitivne zaključke o otvaranju pregovora o pristupu BiH”, istaknuo je Plenković.

Govoreći o zaštiti interesa Hrvata u BiH, Plenković je naglasio važnost dijaloga i ravnopravnosti Hrvata u BiH. Ovaj aspekt je posebno važan u kontekstu složene političke strukture i dinamike u BiH.

Zastupnica u Europskom parlamentu i kandidatkinja HDZ-a na izborima za Europski parlament, Željana Zovko, također se obratila javnosti, ističući važnost proširenja EU kroz otvaranje pregovora s BiH kao mehanizam zaštite od negativnog utjecaja trećih zemalja koje pokušavaju izazvati nestabilnost na granicama EU.

“Na ovim izborima se borimo za demokratiju i protiv autokratije”, naglasila je Zovko, ističući važnost demokratskih procesa i vrijednosti u kontekstu europske perspektive.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija