Plenković poručio: Što prije mijenjajte izborni sistem. Naša politika je jasna

Stranke koje će formirati vlast u BiH trebaju što prije mijenjati izborni sustav i to samostalno, sa što manje upliva međunarodne zajednice, rekao je u petak premijer Andrej Plenković.

Zastupnički dom Federacije BiH u petak će odlučivati o novoj vladi, za koju nakon izmjena visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta nisu potrebni i potpisi oba dopredsjednika entiteta.

Stranka SDA Bakira Izetbegovića tim je mehanizmom dosad blokirala formiranje nove vlasti.

Novi entitetski premijer trebao bi biti lider SDP-a Nermin Nikšić, njegov zamjenik iz reda Hrvata Toni Kraljević iz HDZ BiH, a srpski dopremijer Vojin Mijatović iz SDP-a.

Premijer Plenković u petak je u Opatiji pozdravio Schmidtovu jednokratnu odluku o deblokadi formiranja vlasti.

„Mi smatramo da je za dobro funkcioniranje vlasti na središnjoj, na federalnoj, a kasnije i županijskoj razini potrebno da se nakon izbora vlasti formiraju i da institucije rade onaj posao koji su im građani povjerili“, rekao je premijer, odbacivši da međunarodni predstavnik djeluje u suradnji s Hrvatskom.

„To je njima najlakša varijanta, da sada optužuju Hrvatsku da nešto urgira preko Schmidta, da uređuje odnose u BiH“, kazao je Plenković i naglasio da je pozicija Hrvatske kao prijateljice i zagovornice BiH „jasna, čvrsta i kontinuirana“.

Premijer je rekao da treba čestitati političkim strankama koje će formirati vlast u Federaciji, istaknuvši kako one moraju započeti dogovor o izbornoj reformi.

„Stranke koje su odlučile formirati vlast u Federaciji sada trebaju što prije prionuti promjeni izbornog sustava i da razriješe sve, ako je moguće samostalno, sa što manje upliva međunarodne zajednice“, kazao je.

Pritom je ponovio kako se „jednom za svagda“ mora završiti „apsurdna situacija“ gdje se hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH bira bošnjačkim glasovima te da on potom ne komunicira s hrvatskim vlastima.

„Hrvatska nema figu u džepu, naša je politika jednostavna – poštujmo se, surađujmo, investirajmo. Neka BiH bude samostalna, a Hrvati ravnopravni“, zaključio je premijer.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79