Plenković pravdao Čovića: “Želio poslati poruku da treba poštovati Dejtonski sporazum”

 

O današnjem sastanku predsjedništva dva HDZ-a na društvenim mrežama oglasio se predsjednik HDZ-a Hrvatske i premijer susjedne države, Andrej Plenković.

Plenković je napisao kako je ova sjednmica bila prilika za iskazivanje podrške HNS-u BiH u pregovorima o Izbornom zakonu.

“Zalažemo se za ravnopravnost i legitimnu zastupljenost Hrvata kao konstitutivnog naroda. Pozivamo političke stranke da što prije postignu dogovor koji će biti koristan za funkcioniranje Bosne i Hercegovine”, napisao je ona na društvenim mrežama.

Kazao je i kako je najvažnije zadržati koheziju svih političkih stranaka Hrvata u BiH čime će se omogućiti da se pregovori nastave u konstruktivnom duhu i dođe do rješenje koja će biti prihvatljivo za sve.

Plenković je komentarisao je i poruke Čovića u NSRS kada je kazao da treba čuvati RS. Ocijenio je da je cijela poanta Čovićevog posjeta Banjoj Luci to da je on htio poslati poruku da treba poštivati koncept Dejtonskog mirovnog okvira.

“Ono što je po meni sljedeći korak je da se u razgovore između stranaka uključe i predstavnici Srba”, kazao je Plenković piše Klix.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79