Plenković vs Vulić: Pišete kako smo mi ustaška vlada, gdje su vam evropski maniri

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a govorio o zabranjenom dolasku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Jasenovac.

– Poslali smo poruku da nije bilo vrijeme za takvu posjetu. Neslužbeno smo doznali da postoji želja da se dođe u nedjelju, ali bez službene najave. Koliko god da se želi diskretno obaviti, on ima reperkusije na domaćine. Rekli smo da nije trenutak niti je metodologija bila za to ispravna. Kada dođe trenutak, možemo o tome govoriti. Hrvatska je uključiva, tolerantna. Danas sam prvi put vidio u srpskim medijima da smo mi ustaška vlada… – rekao je Plenković.

Vučić: Nisam išao u Hrvatsku na more i ponosan sam na to, nego sam htio u Jasenovac

– Ovo da se najavio u prošlom septembru moramo provjeriti – rekao je hrvatski premijer.

– Ne znam što je u pozadini, ja gledam širi kontekst. Vidim da se u Srbiji odugovlači s formiranjem vlade do krajnjih rokova. U ovom trenutku smo smatrali da takva posjeta nama ne odgovara – rekao je Plenković.

– Gledajte, važno je da se u međusobnim odnosima tretiramo s poštovanjem i da vodimo računa da smo država. Države komuniciraju isto kao i ljudi. Kad neko dolazi u posjetu, on prvo nazove i najavi se. Ista vrsta komunikacije treba biti i među državama. Ovdje to nije bilo obavljeno na odgovarajući način. Za takvu posjetu koja, hoćemo mi to reći ili ne, ima svoje političke konsekvence… Hrvatska drži do sebe i svojih susjeda i želi normalizirati odnose. Svaka posjeta koja može imati političke konsekvence se mora pažljivo dogovarati – rekao je Plenković i dodao:

– Djeluje smiješno kad se piše da smo mi neka ustaška vlada. Svakom ko ima neke ambicije u Evropi bi bilo dobro da spusti loptu.

(FOTO) Ovako izgledaju naslovnice Vučićevih tabloida: “Najveći skandalu u odnosima Hrvatske i Srbije ikad”

– Što se tiče Pupovca, mi sarađujemo i bilo je jako puno onih koji kritiziraju vladu i anatemiziraju mene zbog saradnje sa srpskom manjinom. I unatoč njima mi dobivamo povjerenje jednom, dvaput. Ta politika nema alternativu. Mi imamo manjine koje su dio hrvatskog naroda u političkom smislu. To je zalog jačanja položaja Hrvata drugdje – rekao je.

– Svega sam se nagledao, ali ovakvih naslovnica srpskih tabloida još nisam. Pustit ćemo sad malo da se slegne ovo što gledamo pa kad se uspostavi normalna, konstruktivna komunikacija, razgovarati kad ćemo, šta i kada. Mislim da smo Vulina proglasili nepoželjnom osobom kad se na sličan način pokušavalo dovesti vojnike u Jasenovac. Ako se nešto kani raditi konstruktivno, ako se želi normalizirati situacija, onda trebamo usvojiti evropske manire. Dobar dan, mi bismo došli, kad bi vam pasalo, ima li neki dobar trenutak? Ne možete dolaziti u državu kad i kako se kome prohtije – rekao je Plenković.

– To nije privatna posjeta, to je nešto sasvim drugo. Imate nekog ko je predsjednik države i treba voditi računa da, bez obzira na to koliko su teški odnosi, a podsjećam na velikosrpsku agresiju na Sloveniju, Hrvatsku i Kosovo… To nije bilo prije 150 godina nego svega 30-ak. Kad se to stavi u kontekst, onda stvari postanu jasnije. Nismo mi slali dužnosnike da šeću po Srbiji, da idu u shopping. Dobiju putni nalog pa tamo piše posjeta hrvatskoj manjini, zaređenje biskupa… svako ko ide tamo ide s nekim razlogom. Hrvatski dužnosnici ne hrle nigdje bez razloga – rekao je premijer Hrvatske.

– Ništa, idemo sad čitati što ima novog s ustaškom vladom Andreja Plenkovića. To je sad glavna fora među nama – zaključio je ironično Plenković na kraju press-konferencije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79