Po 7 dana čekaju operaciju: Polomljene im noge i ruke, ali nemaju kud nego da budu stepljivi

Osim što moraju da čekaju na mnoge medicinske preglede, pacijenti koji u nekoj nezgodi polome ruku ili nogu, nerijetko i po sedam dana leže prikovani za bolničke krevete, prije nego što uđu u operacionu salu.

Ovakve situacije, naravno, najteže padaju povrijeđenim građanima kojima što zbog straha za zdravlje, što iz praktičnih razloga, čekanje na operaciju predstavlja dodatni stres i traumu.

Posebno ih ljuti to što im, dok kao ozeblo sunce iščekuju ulazak u operacionu salu, ljekari tokom vizita govore da će biti operisani “sutra”, a to sutra dočekaju tek za pet-šest dana.

Slično iskustvo nedavno je prošla i Milena G. (40) iz Banjaluke, koja je pala sa bicikla i polomila lakat.

– To se desilo u nedjelju, i odmah sam hospitalizovana u Univerzitetskom kliničkom centru RS. Rekli su mi da moram na operaciju, nadajući se da će to biti relativno brzo, ako ništa drugo da badava danima ne zauzimam bolnički krevet. Međutim, dani su prolazili, a ljekari su samo govorili “sutra”, pa “sutra”. U međuvremenu, ležala sam u sobi, ne znajući ni šta da mislim, ni šta mi je činiti. Na momente mi se činilo da bez neke štele nikad neću doći na red za operaciju. Ruka me je jako boljela, ali nisam imala izbora nego da pijem analgetike, ćutim i trpim. Kada bih pitala doktora da li nešto nije u redu, govorili bi da je sve ok, i to je to. Operisana sam peti dan od dolaska u bolnicu – kaže naša sagovornica.

Slično se desilo Nevenki V. (70), takođe iz Banjaluke, koja je pala niz stepenice i polomila potkoljenicu.

– Povrijedila sam se u subotu uveče, a operisana sam tek u petak. Na stranu bolovi, ali najveća briga mi je bila ta neizvjesnost. Danima ležite nepokretni u krevetu, ljekari se smjenjuju u vizitama, a niko ništa konkretno da kaže i objasni – kaže ona.

UKC: Temeljna priprema

U Univerzitetskom kliničkom centru RS naglašavaju da se pacijenti po prijemu u Kliniku za ortopediju i tramatologiju ove zdravstvene ustanove, zbrinjavaju adekvatno i u skladu sa njihovom zdravstvenom stanju, o čemu, kako kažu, odlučuje struka.

– Životno ugroženi pacijenti se zbrinjavaju odmah po prijemu. Međutim, neki pacijenti budu operisani kroz nekoliko dana, jer njihovo zdravstveno stanje zahtijeva temeljniju preoperativnu pripremu. To ni na koji način ne utiče na rezultate liječenja, a smanjuje mogući rizik komplikacija. Najčešće je riječ o osobama starije životne dobi, osobama koje imaju udružena oboljenja ili druge objektivne razloge zbog kojih se operacija odloži na nekoliko dana – ističu u UKC.

Dodaju da svaki pacijent zahtijeva multidisciplinarn pristup.

– To podrazumijeva preglede ljekara različitih specijalnosti – interniste, kardiologa, anesteziologa, koji na osnovu rezultata nalaza i dijagnostičke obrade pacijenta daju saglasnost za operativni zahvat, a sve s ciljem što boljeg zbrinjavanja korisnika naših usluga – poručuju iz UKC RS.

Čeka se i na holter i UZV

Građani koji imaju srčanih problema, a nemaju novca da odu privatno na pregled, nemaju drugog izbora nego da se naoružaju velikim strpljenjem, s obzirom an to da na holter u državnim bolnicama neretko moraju da čekaju i po pola godine, a na ultrazvuk srca po osam meseci.

Dok iz bolnica poručuju da urgentne slučajeve rešavaju tako što pacijentima holter postavljaju isti dan kad dođu, pacijenti sumnjaju da je nekome cilj da oni odlaze u privatne ordinacije i tamo obavljaju ove preglede, koji koštaju i po par stotina KM, prenosi Hayat

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79