Po čijem nalogu je zatvoren Centar “Safet Zajko” ?

Inspekcija zatvorila Centar Safet Zajko jer je u njemu boravilo više od 20 osoba

Kantonalna inspekcija danas je zatvorila Centar Safet Zajko uz tvrdnju da u njemu ne može boraviti više od 20 osoba u jednom trenutku, objavio je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

“Uposlenici J.P. Lokom koje upravlja i održava park nisu uspjeli objasniti inspektorima da je park javni otvoreni prostor od 11 hektara gdje ima sasvim dovoljno prostora za fizicku distancu i da je za stanovnike općine Novi Grad Centar Safet Zajko isto što i Vilsonovo šetalište za Novo Sarajevo ili Ferhadija za Stari Grad”, napisao je Efendić.

Dodao je da se izvinjava svim građanima koji su “zbog ovakvog ponašanja inspekcije doživjeli neugodnosti i morali napustiti prostor parka zbog nakaradnog tumačenja epidemioloških mjera.

Oglasio se Semir Efendić: Na javnom parku koji je otvoreni prostor od 11 hektara može biti 20 ljudi?

“Ukoliko u narednom periodu inspekcija ne promijeni stav o ovom pitanju park će se u potpunosti otvoriti kao i svaki drugi javni prostor, pa neka inspekcija spriječi njegovu devastaciju, čisti smeće koje se tu nakupi i sprječi da park postane nelegalna deponija poput prostora sa druge strane rijeke Miljacke gdje se na prostoru nekadašnje firme Zora nekontrolisano odlaže smeće zato što Kantonalna inspekcija ne radi svoj posao”, napisao je Efendić.

Kompleks se prostire uz rijeku Miljacku na 11 hektara površine sa 577 stabala.

Kompleks sadrži fudbalski teren, atletsku stazu, biciklističku stazu dužine 400 metara, teren za odbojku na pijesku, košarkaški teren, svlačionice, sprave za fitnes na otvorenom, veliki broj dječijih igrališta, pješačke staze i 50 klupa za sjedenje.

Postavlja se pitanje, po čijem nalogu je Kantonalna inspekcija zatvorila Centar “Safet Zajko”. Da li su iz SDA ljuti na izlazak Semira Efendića iz njihove stranke, ili je Edin Forto kao premijer Kantona Sarajevo, u čijoj je nadležnosti navedena inspekcija, dao nalog za zatvarenje javnog parka, odgovorit će nam nadleže osobe u narednoj sedmici.

Bilo kako bilo, građanima je uskraćena još jedna sunčana nedjelja koju su porodično provodili u Centru “Safet Zajko” dok roditelje, djecu i mališane, inspektori nisu istjerali iz javnog parka.

Nastavit će se…


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79