Početkom naredne sedmice bit će poznat koncept novog paketa mjera pomoći privredi Vlade FBiH

Koncept paketa mjera pomoći koje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine priprema sektorima privrede za početak naredne godine, kao još jedan od vidova suzbijanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa, bit će usaglašen u prvoj polovini naredne sedmice, potvrdio je za Faktor Goran Mirašćić, ekonomski stručnjak i savjetnik premijera FBiH Fadila Novalića.

Podsjećamo, Vlada FBiH je do sada kroz realizaciju “koronazakona” izdvojila 91,1 milion KM za subvencioniranje doprinosa za oko 390.000 radnika. Također, Federalna vlada je donijela Uredbu o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19 za što će biti izdvojeno 90 miliona KM.

Paket mjera će biti sličan konceptu “korona2”

– Usaglasit ćemo koncept novog paketa mjera u prvoj polovini naredne sedmice – rekao nam je kratko Miraščić.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kaže kako će novi paket mjera biti sličan Uredbi o interventnim mjerama koju je Vlada FBiH donijela 16. oktobra.

– Što se tiče novog paketa mjera, ići će nešto slično kao “korona2”, pomoć za više sektora u privredi. To bi sa januarom 2021. godine trebalo da starta. A realizacija “korona2”, što su podijelili u četiri sektora, turističko-ugostiteljski, promet i komunikacije, poljoprivredu, prehrambenu industriju, izvozna privredna društva, trebalo bi da bude do Nove godine. Konkursi su u toku – govori nam Smailbegović.

O dosadašnjim mjerama Vlade FBiH razgovarali smo sa prof. dr. Željkom Šainom, ekspertom za ekonomiju.

– Ne može se očekivati od Vlade FBiH da ima čarobni štapić kojim će sanirati sve ono što je korona napravila. Ipak, Vlada FBiH i ostale vlade u našoj zemlji trebale su od prvog dana pojave korone formirati krizni štab za ekonomiju. Ako nismo imali dovoljno znanja u tom pogledu, onda smo nakon donošenja “koronazakona” trebali napraviti jedno ekspertno tijelo koje će odgovarati samo parlamentima i javnosti i koje bi naložilo mjere, dalo jedno racionalno rješenje u vanrednom ekonomskom stanju – govori nam Šain.

Građani koji ne poštuju naredbe doprinose većem haosu

Ukazuje kako ima i onih koji su zloupotrijebili stanje u kojem smo se našli.

– Ima i onih koji su dijelom zloupotrijebili svo ovo stanje i nagomilane probleme u svom poslovanju, prije koronakrize, kako bi namjestili pomoć u doba korone. Prema tome, mi imamo puno neriješenih problema i prljavog veša prije korone koje neko želi da opere i stabilizira mjerama koje se donose u vrijeme korone. Treba nam više profesionalnosti i korektnosti sa svih strana, a ne samo očekivati šta će donijeti Vlada FBiH. Dakle, grešaka ima svuda. Na kraju, svi građani koji ne prihvataju propisane naredbe, jednostavno doprinose većem haosu u zemlji, teškom stanju privrednih subjekata. Mi smo nedisciplinovani generalno – naglašava Šain za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79