Počinje glavni pretres u slučaju “Dobrovoljačka”

Počinje glavni pretres u slučaju “Dobrovoljačka”


Suđenje Ejupu Ganiću te preostaloj devetorici optuženih za navodno zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, trebalo bi početi danas.

Optužnica u ovom slučaju potvrđena je protiv Ganića, tadašnjeg člana Predsjedništva RBiH, Zaima Backovića, kao člana Operativnog štaba Teritorijalne odbrane (TO) RBiH, Hasana Efendića, kao komandanta Republičkog štaba TO BiH, Hamida Bahta, kao komandanta Opštinskog štaba TO Stari grad Sarajevo, te Fikreta Muslimovića, kao načelnika bezbjednosti u Republičkom štabu TO BiH.

Optuženi su i Jusuf Pušina, kao pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH i načelnik Štaba MUP-a RBiH, Bakir Alispahić, kao načelnik Centra službi bezbjednosti Sarajevo i član Štaba MUP-a RBiH, Enes Bezdrob, kao načelnik SJB Stari grad, Ismet Dahić, kao komandir Policijske stanice Stari grad, i Mahir Žiško, kao načelnik Biroa za istraživanje ratnih zločina.

Radi se o suđenju po otužnici koju je potvrdio Sud BiH, a koja optužene tereti da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu izvršili napad na kolonu vojnika bivše JNA, koja je bila pod pratnjom UN-a.

Svi optuženi su se na ročištu u julu izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija