Počinje suđenje Samiru Nukiću, koji je na Facebooku vrijeđao stradalu djecu

Sud Bosne i Hercegovine naredne sedmice će se baviti slučajem Samira Nukića, koji je optužen za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti putem objava na društvenoj mreži Facebook, u kojima je vrijeđao djecu stradalu 1993. godine u Vitezu.

Ročište na kojem će Nukić iznositi svoje stavove o krivnji zakazano je za četvrtak, 4. aprila, potvrđeno je za Detektor.

Ovo je druga optužnica koju je Državno tužilaštvo podiglo, a Sud potvrdio po članu zakona koji je dopunjen i izmijenjen 2021. godine.

Nukić se tereti da je sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja stradanja osmero djece u Vitezu – koja su 1993. godine ubijena eksplozijom granate na igralištu, nakon posjete visokog predstavnika spomeniku ubijenim – javnim objavama na društvenoj mreži Facebook, sa svog mobilnog telefona i korisničkog broja, upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti.

Nakon upozorenja drugih korisnika društvene mreže, navodi se da je “ponovio više puta iznošenje psovki i uvreda prema žrtvama”.

Projekt “Zaboravljene žrtve rata” koji je emitovan u emisiji “TV Justice” na Detektoru donio je priču o zločinu u kojem je 1993. godine stradalo osmero djece u Vitezu, a za koji niko nije odgovarao.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79