Podignuta optužnica protiv dvojice komadanata VRS-a zbog zločina 1992. godine kod Goražda

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Branislava Lasice zvanog Miško i Laci, rođenog 1965. godine u Goraždu i Miroslava Milovića, rođenog 1950. godine u Ustiprači.

Optuženi se terete da su kao komandanti jedinica VRS na području sela Lozje kod Goražda komandovali i učestvovali u akciji napada na navedeno selo, prilikom kojeg je ubijeno oko 30 žrtava, uglavnom civila, među kojima je bilo žena, djece i osoba starije životne dobi, a više desetina osoba odvedeno u nezakonito zatočenje te je izvršeno protivpravno, samovoljno i vojnim potrebama neopravdano uništavanje ili prisvajanje imovine u velikim razmjerama.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 139 svjedoka i prilaganjem 251 dokaza.

Navedeni optuženi terete se za krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na počinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, povrede zakona i običaja ratovanja, u vezi s krivičnim djelom individualne i komandne odgovornosti iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, kazali su.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79