Pogledajte kratki film o montiranom sudskom procesu protiv bivšeg predsjednika FBiH Živka Budimira (VIDEO)

Prvostepenom presudom Općinskog suda u Sarajevu bivši predsjednik FBiH oslobođen je svih optužbi za zloupotrebu položaja, primanje dara i protuzakonito posredovanje pri zapošljavanju, za šta je osumnjičen, uhapšen i optužen još davne 2013. godine u skandaloznom montiranom procesu režisera iz SDP-a i SBB-a.

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je oslobađajuću presudu bivšem predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru i pravosnažno ga oslobodio svih optužbi za zloupotrebu položaja, primanje dara i protuzakonito posredovanje pri zapošljavanju. Kantonalni sud odbio je kao neosnovanu žalbu kantonalnog tužioca i potvrdio raniju presudu Općinskog suda u Sarajevu.

“Slobodna Bosna” je od početka ovog procesa tvrdila da je bivši predsjednik Federacije BiH žrtva montiranog procesa, jer se usprotivio rekonstrukciji vlasti na nivou Federacije BiH, u okviru koje je tada vladajući SDP namjeravao izbaciti SDA i na njihovo mjesto dovesti SBB. U drugom koraku, planirano je uvođenje HDZ-a u vlast, umjesto HSP-a i Narodne stranke radom za boljitak.

Od početka se naslućivalo da se radi o namještenom političkom procesu koji se realizirao preko tužilaca Diane Kajmaković i Olega Čavke, a sve s ciljem discipliniranja i rušenja Budimira s vlasti. Budimir je uhapšen 26. aprila 2013. godine teatralnim upadom specijalaca s dugim cijevima u zgradu Predsjedništva BiH u prisustvu brojnih podobnih novinara. Pretres je obavljen u prisustvu državnog tužioca Olega Čavke i kantonalnog tužioca Sanina Bogunića, a nekoliko sati ranije, tadašnji federalni premijer, Nermin Nikšić, najavio je Budimirovo hapšenje!

U nastavku pogledajte kratki film o glavnim akterima i toku montiranog procesa, koji je, nakon šest godina, okončan oslobađajućom presudom, na javnu sramotu Zlatka Lagumdžije, Nermina Nikšića, Fahrudina Radončića, Dijane Kajmaković, Olega Čavke….

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79