Pojačana kontrola na granicama s Hrvatskom: Kazna i do 1000 maraka

Ukoliko se na vrijeme ne informišete šta sve možete da prenesete preko granice sa Hrvatskom, može da vas sačeka kazna od 500 eura.

Iz godine u godinu, nadležne institucije upozoravaju građane o pravilima prenosa preko granice, ali pojedini putnici i dalje nisu dovoljno upućeni i riskiraju rigorozne kazne.

Na primjer, u Hrvatsku ne smijete unijeti sendvič sa mesnim nareskom ili jogurt, jer su meso i mliječni proizvodi zabranjeni. Kontrole na graničnim prelazima su pojačane tokom ljetne sezone, a ignorisanje ovih pravila može rezultirati visokim novčanim kaznama.

U susjednu Hrvatsku se mogu unijeti najviše dvije kutije cigareta. Ignorisanje ovog pravila može rezultirati kaznom od 500 eura. Dozvoljena je i kombinacija drugih duhanskih proizvoda, ali u skladu sa dozvoljenom ukupnom količinom.

Osim toga, možete unijeti i druge vrijedne proizvode, kao što su parfemi, ali u ograničenoj vrijednosti do 300 eura po putniku.

Pravila se odnose i na unos hrane, poput hljeba, kolača, keksa, čokolade, meda, jaja i proizvoda od jaja. Takođe, postoje ograničenja i za unos alkoholnih pića i drugih prehrambenih proizvoda.

Za nepoštovanje propisa o unosu robe na carinsko područje EU, propisane su novčane kazne od 800 do 25.000 maraka.

Kada je riječ o kućnim ljubimcima, njihovo kretanje je dozvoljeno, ali uz određena pravila koja su dostupna na stranici Carinske uprave Republike Hrvatske.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79