Policija u jednoj akciji oduzela 505 vozačkih

Policija je u akciji ROADPOL, koja je trajala sedam dana, oduzela čak 505 vozačih dozvola širom Hrvatske. Kako je danas saopštio MUP, operativna akcija na alkohol i droge temeljem ROADPOL-ovog Plana aktivnosti za 2023. godinu provedena je 17. – 23. juna 2024. u svim zemljama članicama ROADPOL-a, odnosno Europske mreže saobraćajne policije.

U okviru sedmične akcije na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj proveden je i pojačani 24-satni nadzor alkohola i droga u cestovnom prometu. Riječ je o koordiniranim aktivnostima koje se provode u sklopu akcije ROADPOL-a u svim državama članicama.

Naime, konzumiranje alkohola ili droga ili njihova kombinacija, a potom upravljanje vozilom, među glavnim su faktorima koji utječu na smanjenje sigurnosti u saobraćaju, podsjećaju iz policije.

2023. godine u nadzoru saobraćaja na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj utvrđeno je ukupno 35.454 prekršaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola ili droge, što u odnosu na 2022. godinu predstavlja smanjenje od 2.2%, navode u saopštenju MUP-a, pa dodaju da je lani 4338 vozača motornih vozila pod utjecajem alkohola skrivilo prometne nesreće.

Ove godine su tokom sedmične akcije krajem juna policajci širom države kontrolirali ukupno 17.670 vozača, a pritom su utvrđena 683 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, dok su utvrđena 43 prekršaja vožnje pod utjecajem droge.

Trojica vozača bila su istovremeno pod utjecajem alkohola i droge, a najveća izmjerena koncentracija alkohola od 4.2 g/kg utvrđena je biciklistu na području Policijske uprave virovitičko-podravske.

Za vrijeme trajanja operativne akcije oduzeto je 505 vozačkih dozvola, navode u MUP-u.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79