Policija zaustavila vozače na autoputu zbog korištenja tuđih kartica u tahografima

Policija na autoputu, u području koje nadzire Policijske stanice Vrbovsko, otkrila je dvojicu vozača, starosti 44 i 45 godina, koji su upravljali teretnim vozilima koristeći tuđu karticu u digitalnom tahografu.

Prema policijskom izvješću, vozači su koristili kartice koje nisu pripadale njima, čime je evidentirano lažno vrijeme vožnje vozača teretnih vozila s priključnim vozilima..

Kao odgovor na ovaj prekršaj, vozači i vlasnici vozila, odnosno kompanije sa sjedištem u Zadru i Čazmi, sankcionirani su prema odredbama Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu.

Zakonom su propisane novčane kazne za ovakav prekršaj, koje se kreću u rasponu od 6.000 do oko 12.000 KM za pravne osobe, od 4.000 do oko 6.000 KM za odgovorne osobe u pravnim osobama, od do oko 4.000 KM za vozača.

Ova akcija policije naglašava važnost poštovanja zakonskih propisa o radnom vremenu i odmorima vozača te pokazuje odlučnost u borbi protiv prekršaja koji mogu ugroziti sigurnost u saobraćaju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79