Policijska značka komandira Dugog: “Dok je bio živ nisu mu ništa mogli, sad kad ga nema osvećuju se njegovoj porodici”

Policijska značka komandira Dugog: “Dok je bio živ nisu mu ništa mogli, sad kad ga nema osvećuju se njegovoj porodici”


Bio je visoko pozicionirani policijski službenik MUP-a Kantona Sarajevo koji je za svog mandata prije i poslije, ali i za vrijeme rata imao herojske akcije za glavni grad Bosne i Hercegovine. Zvali su ga Dugi.

Kroz svoju dugogodišnju policijsku karijeru ostavio je veliki trag u sarajevskoj policiji. Emir Sijerčić će ostati upamćen kao veliki profesionalac koji je svoje veliko iskustvo i znanje prenosio na mnoge generacije policajaca.

Nakon svog penzionisanja uspio je provesti samo dva mjeseca u zasluženom odmoru kada je njegovo srce iznenada prestalo da kuca. Bio je to dan 09.02.2022. godine.

Foto: Emir Sijerčić – Dugi

Od tada pa do danas traje crkavica i rekli bih iživljavanje nad njegovom porodicom od strane drugih, sad već bivših prijatelja ovog nekadašnjeg komandira Jedinice za podršku, a kasnije komandira Jedinice za specijalističku podršku MUP-a Kantona Sarajevo.

Iza Dugog ostao je i sin Benjamin koji je očevim stopama krenuo u policijske vode. Međutim, nakon smrti “Dugog”, nadležni su uspjeli otjerati i njegovog sina iz policijske službe. O njegovom slučaju smo i dalje pisali.

Sarajevski policajci suspendovani jer su priveli muškarca koji je narušavao javni red i mir

Policijska značka

Porodici Sijerčić Emira već godinama nadležni u MUP-u Kantona Sarajevo ne žele predati njegovu policijsku značku. Po pravilu, kada policajac ode u zasluženu penziju, s njim ide i policijska značka kao i vatreno oružje koje je zadužio. Međutim, trakavica traje godinama te je njegova značka i dalje sakuplja prašinu u policijskim ladicama.

“Ova policijska značka penzionisanog policajca nema nikakvu materijalnu vrijednost. No za mene predstavlja nešto veliko. Veliko šta je ostalo iza mog oca koji je svoj cijeli život postetio MUP-u Kantona Sarajevo.

Dok je bio živ nisu mu ništa mogli, sad kad ga nema osvećuju se njegovoj porodici” – izjavili su članovi porodice Sijerčić za portal Crna-Hronika.

Foto: Emir Sijerčić – Dugi

Sramota je koliko se mi kao porodica borimo za “običan metal” koji ne znači nikome ništa osim nama kao porodici.  Ljudi su Dugog voljeli. Pjesme mu pisali. Naglašavam da porodica ne dobiva nikakvu novčanu pomoć ili nešto drugo zbog tog komada metala, dok nama taj metal predstavlja sve. Sve ono šta je Dugi radio pošteno u policiji.

Od strane Sindikata policije dobio je i policijski sat. Stoji nam u vitrini i podsjeća na njega.” – izjavili su članovi porodice Emira Sijerčića.

2021. godine u rješenju kojeg je potpisao tadašnji policijski komesar Nusret Selimović Emiru Sijerčiću penzionisanom policijskom službeniku Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo zbog odlaska u penziju dodjeljuje se policijska značka kojom je posljednji put bio zadužen, s tim da se u gornjem dijeli policijske značke ispod natpisa “Policija” odnosno “Kriminalistička policija”k a pričvrstiti pločica zlatne boje u kojoj je urezan natpis “Penzioner” odnosno “Umirovljenik” – potvđeno je u rješenju koje je potpisano dana 19.10.2021. godine.

Sadašnji policijski komesar Fatmir Hajdarević potvrdio je zakonsku uredbu u članu 5. gdje je propisano da je policijskom službeniku koji odlazi u penziju pripada policijska značka iz člana 3. ove Uredbe kojom je bio zadužen za vrijeme vršenja policijske službe. te nije propisana mogućnost da se nakdnano vrši izdavanje predmetne značke porodici penzionisanog policijskog službenika koji je preminuo prije nego što je faktički preuzeo značku. Pravo na dodjelu policijske značke penzionera stiče isključivo sam penzioner i nije propisano mogućnost da se navedeno pravo prenosi na porodicu istog.

Podstavlja se pitanje Zašto ne žele podshumno odlikovati komandira MUP-a Kantona Sarajevo?

Porodica tvrdi da nikada neće odustati od svoje borbe.

 

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija