Političari imaju po 18.000 KM godišnje za telefon i reprezentaciju: “I to im malo”

Administrativna komisija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije prihvatila inicijativu da se ukinu privilegije koje imaju državni zastupnici i delegati, a tiču se ukidanja troškova mobitela, reprezentacije, paušala te osiguranja.

Prema informacijama koje smo dobili iz Parlamentarne skupštine BiH, protiv ukidanja privilegija bili su članovi komisije, odnosno zastupnici i delegati iz SNSD-a i HDZ-a BiH i to Nikola Špirić, Nebojša Radmanović, Sredoje Nović, Obren Petrović, te Bariša Čolak, Lidija Bradara i Borjana Krišto.

Ukidanje privilegija inicirao je delegat Zlatko Miletić u septembru prošle godine, ali je nadležna komisija ovo stavila na dnevni red tek u utorak, šest mjeseci kasnije.

– Ja sam tražio da se ukinu sve privilegije, osim plaće. Dakle, mobilni telefoni, sredstva za internu i eksternu reprezentaciju, paušal. Tražio sam i da se ukine nepotrebno osiguranje gdje su angažovani policijski službenici – kazao nam je Miletić.

On je istakao da, primjera radi, samo članovi kolegija Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta BiH, njih šest, imaju po 18.000 KM godišnje, i to po 6.000 KM godišnje za internu reprezentaciju, za eksternu reprezentaciju, te za troškove mobitela, što je 500 KM mjesečno.

Miletić pak ne vjeruje da će ovo proći u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kada dođe na dnevni red, cijenivši da zastupnici i delegati “više čuvaju svoje privilegije nego išta drugo” piše faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79