Političari su usvojili novi budžet: Veće plaće, milionski putni troškovi, nova zapošljavanja…

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na hitnoj sjednici prošle sedmice usvojio je Prijedlog zakona o budžetu državnih institucija, što je bila posljednja stepenica do usvajanja budžeta za ovu godinu.

Državne institucije su od početka 2021. godine funkcionisale na odlukama o privremenom finansiranju, kojima je omogućeno jedino finansiranje osnovnih budžetskih isplata i vanjskog duga, ali ne i realizacija važnih projekata.

Prema budžetu kojeg je prethodno usvojio i Predstavnički dom PS BiH, ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH za ovu godinu planirani su u iznosu od 1,7 milijardi maraka.

To je povećanje od osam posto u odnosu na budžet za 2020. godinu.

Budžetom su planirana i sredstva za povećanje plata izabranim i imenovanim zvaničnicima u institucijama BiH u iznosu od 500 maraka zbog usvajanja odluke da se osnovica plaće zaposlenim u državnim institucijama vrati na onu iz 2009. godine.

Tako će npr. granični policajac dobiti za 80 KM veću plaću, a zastupnik u Državnom parlamentu 500 KM na plaću koja trenutno iznosi oko 5.000 KM.

Kao kap koja je prelila čašu, za bh. građane je došlo ovo povećanje plaća pa su jučer, u srijedu, održani protesti ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH, ali i u drugim gradovima širom države: Tuzli, Zenici, Banjoj Luci, Tešnju, Novom Travniku, Gradačcu…

Amandmana na budžet nije bilo u Predstavničkom domu, koji je 27. juna usvojio onakav prijedlog budžeta kakav je dostavilo Predsjedništvo BiH, ali je velika većina političara kojima će plaće biti povećane za 500 KM kazala kako je ovo “nemoralno povećanje”.

Ipak, kada su imali priliku, amandman nisu uložili pod izgovorom da je “bolje usvojiti i ovakav budžet, nego da nemamo nikakav”.

Ovogodišnjim budžetom, Parlamentarnoj skupštini je budžet veći za 20 posto, Predsjedništvu 26 posto, VSTV-u 28 posto, Ustavnom sudu 18 posto, Sudu BiH 15, a Tužilaštvu BiH 12 dosto.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegorine, povećanje u iznosu 3.394.000 KM, od čega bruto plaće inaknade troškova zaposlenih iznosi 2.386.000 KM (budžetom za 2020. godinu izdvojeno je 1.887.000 KM).

Putni troškovi u  2022. godini planirani su u iznosu 14.882.000 KM i u odnosu na Budžet 2020. godine veći su za 3.353.000 KM ili 29%, jer naravno, gorivo je poskupilo.

Čak su i izdaci za telefonske i poštanske usluge u 2022.godini veći za oko 1.1 milion KM i iznose 8.980.000 KM.

Budžetom se planira i zapošljavanje ukupno 291 osobe i to:

 • I5 osoba u Parlamantarnoj skupštini Bosne iHercegovine,
 • dvije osobe u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine,
 • sedam osoba u Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine,
 • 20 osoba u Regulatornoj agenciji za komunikacije Bosne i Hercegovine,
 • 133 osobe u Upravi za indirektno oporezivanie Bosne i Hercegovine,
 • 100 policijskih službenika u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine,
 • dvije osobe kod Ureda za revizije institucija Bosne i Hercegovine,
 • jedne osobe kod Arhiva Bosne i Hercegovine,
 • dvije osobe kod Uprave Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlla bilja,
 • sedam osoba kod Ureda za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine,
 • jedne osobe kod Institucije ombudsmena za zaštitu potrošača Bosne i Hercegovine.
 • te jedne osobe u Agenciji za poštanski promet Bosne i Hercegovine
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79