Politički krugovi u panici: Američke sankcije prijete kolateralnom štetom

U bh. entitetu Republika Srpska, iza zatvorenih vrata, već danima traju konsultacije među političkim krugovima. Razlog ovog užurbanog aktivizma su nedavne akcije domaćih banaka koje su počele zatvarati račune fizičkih i pravnih lica koja su pod američkim sankcijama.

Ova situacija izaziva ozbiljnu brigu u političkim krugovima, dok Amerikanci prijete proširenjem liste sankcija, a Evropa također prijeti svojim mjerama. Mnogi se pitaju hoće li konačni kolateral ovih sankcija biti građani?

Premijer RS, Radovan Višković, žuri da ispuni obećanje dato u svom ekspozeu, a to je završetak projekta socijalne karte. Cilj ovog projekta je identificirati građane u stanju socijalne potrebe i osmisliti sistemsku podršku za njih. Prema riječima ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, Alena Šeranića, oko 67.000 ljudi nalazi se u ovom segmentu.

Međutim, pored unutrašnjih izazova, politički vrh RS suočava se s posljedicama američkih sankcija. Brojne banke su već zatvorile račune pravnim licima koja su pod sankcijama, što je izazvalo strahovanja od gubitka radnih mjesta stotina građana. Premijer Višković, iako se suočava s vlastitim izazovima zbog sankcija, odbija komentirati da li mu je banka ugasila račun.

Predsjednik RS, Milorad Dodik, optužuje politiku SAD kao politiku sile, sankcija i ucjena, tvrdeći da ona neće proći. Sankcije su rezultirale i gašenjem računa humanitarne fondacije Srpska kuća, koju je pokrenula Gorica Dodik.

Dok se politički vrh RS suočava s izazovima, Evropsko vijeće produžilo je okvir restriktivnih mjera za BiH za još dvije godine. Ove mjere ciljaju sve koji ne poštuju suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

U međuvremenu, dio američkog Kongresa usvojio je zakon o sankcijama i podršci stabilnosti Dejtonskoj BiH, koji pominje “loše aktere poput Milorada Dodika”.

Poslanik SNSD u Parlamentarnoj skupštini BiH, Milan Petković, ocjenjuje da SAD kao jedna od najvećih svjetskih sila ne bi trebale se miješati u unutrašnje političke pitanja BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79