Politika u BiH u 2021. godini: Afere, optužnice, udar na državu…

Po dobrom, starom bosanskom običaju, odlazeća 2021. u političkom pogledu bila je gora od prethodne, možda i najgora od rata.

Afere, optužnice, otvoreni udar na državu i ustavni poredak, ono je što je obilježilo godinu iza nas.

Drugi u Evropi

Od početka pandemije u BiH je zabilježeno više od 13.000 smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa, a, prema broju umrlih na milion stanovnika, naša zemlja je, uz Bugarsku, evropski šampion.

Fadilovi kineski trulja respiratori, nabavljeni za 10,5 miliona KM, a za koje je dokazano da su prijenosni, u KCUS-u su instalirani na intenzivnu njegu, a o posljedicama toga istraga tek treba dati posljednju riječ.

Fadilu Novaliću, Fikretu Hodžiću i ostaloj SDA-ovskog ekipi u godini iza nas sudilo se za višemilionsku krađu poreznog novca za nabavku spornih kineskih respiratora.

Kada nije bio na suđenjima, Fadil je glumio vođenje Federacije BiH, pokušavao nam dizati poreze, pričao nam bajke o sjajnim ekonomskim rezultatima… Egzodus stanovništva se nastavio.

Sebija Izetbegović… Teško je sada nabrojati kojim skandalima nas je sve uspjela počastiti i 2021. godine, ali spomenimo da i dalje ima problema s dokazivanjem validnosti svoje magistarske diplome, kojom se bavi i Kantonalno tužilaštvo Sarajevo.

Trojka se u Sarajevu još nije snašla, a kad će, još ne znamo.

Zahvaljujući nepameti Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, koji su pristali formirati državnu vlast bez federalne, ove godine nam je Dodik blokirao državni nivo vlasti i njene institucije, a Čović i dalje nastavio blokirati formiranje Federalne vlade, koja je pune tri godine u tehničkom mandatu.

Izborni zakon, koji mu je uvjet da deblokira Federaciju i zbog kojeg prijeti još većim blokadama i haosom, nije dobio, a pokušaji da se nađe dogovor, nakon višemjesečnog mrcvarenja bez pomaka, propali su, što su Metju Palmer (Matthew) i Angelina Ajhorst (Eichhorst) i javno objelodanili.

Ove godine, pred svoj odlazak, Valentin Incko (Inzko) nametnuo je zakon o zabrani negiranja genocida. Uz oštro protivljenje stranaka iz RS, ovaj je zakon Milorad Dodik iskoristio da već mjesecima blokira državne institucije. Dodik je krenuo u otvoreni udar na državu i njen ustavni poredak, a kad će i kako stati, ne znamo.

Godina odluka

Uzimajući sve u obzir, 2022. godina mogla bi biti ili godina tonjenja Bosne i Hercegovine u još dublji politički haos i sukobe, ili zapravo, nakon godina sukoba, tenzija i zastoja, godina raščišćavanja i okretanja novog lista u budućem političkom razvoju.

Stoga, najbolja stvar koju vam možemo poželjeti za 2022. jeste da na vlasti ne prežive iste garniture koje su je dočekale.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79