Poljoprivrednici u FBiH odustali od protesta i blokade graničnih prijelaza

Poljoprivrednici u Federaciji odustali su od protesta i najavljene blokade graničnih prijelaza i smjene premijera FBiH Nermina Nikšića i resornog ministra Kemala Hrnjića, odlučeno je danas na sjednici Udruženja poljoprivrednika FBiH u Banjoj Luci.

Kako je za Faktor potvrdio predsjednik Udruženja Nedžad Bićo na sjednici su dobili obećanje ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemala Hrnjića da će danas potpisati naloge za isplatu poticaja za prvi kvartal ove godine.

To je to. Sada je na potezu Federalno ministarstvo finansija. Vidjet ćemo šta će se dalje dešavati. Za sada smo odustali od najavljenih protesta i smjena jer smo dobili ono što smo tražili, a to je isplata poticaja – kazao je Bićo.

Podsjećamo, poljoprivrednici su prošle sedmice najavili da, ukoliko se do 1. jula u potpunosti ne isplate poticaji za prvi kvartal 2024., krenut će u organizaciju protesta širom FBiH te će zatražiti i ostavku premijera FBiH Nermina Nikšića i ministra Hrnjića.

Predsjednik Skupštine Udruženja poljoprivrednika FBiH Ermin Veladžić ranije je izjavio da su do poljoprivrednika došle informacije prema kojima Hrnjić ne može donijeti odluku o isplati poticaja sve dok se ne usvoji Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH.

– Podsjećamo aktuelnu vlast da je prethodna Vlada FBiH u februaru 2023. donijela uredbu prema kojoj je omogućena isplata poticaja po staroj strategiji. To je funkcionisalo tokom cijele prošle godine.

Navodno je ministar Hrnjić tražio da odluka o isplati poticaja ide na Vladu FBiH, ali kako smo saznali, nije dobio zeleno svjetlo Nikšića.

Zato pitamo Nikšića je li nas to vraća u period 2010. – 2014. kada je tokom prvog svog mandata na funkciji premijera FBiH poljoprivreda bila u najvećoj stagnaciji – poručio je Veladžić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79