Skrivanje skandala: Vedran Hadžiahmetović iz Union banka blokira reviziju, Jelka Milićević štiti upravu

Union banka dd Sarajevo suočava se s optužbama za skrivanje informacija i onemogućavanje revizije, dok se visoki dužnosnici suočavaju s kritikama zbog zaštite uprave banke. Prema rješenju Općinskog suda u Sarajevu, Vedran Hadžiahmetović, predsjednik Uprave Union banke, kažnjen je sa 2.000 KM zbog sprječavanja revizora Ureda za reviziju FBiH da izvrše reviziju poslovanja banke za 2022. godinu, prenosi Raport.ba.

Foto: Raport.ba

Dokumenti pokazuju da Hadžiahmetović nije dozvolio pristup potrebnoj dokumentaciji i informacijama, čime je prekršio Zakon o reviziji institucija FBiH. Federalni revizori nikada nisu uspjeli ući u Union banku, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućih nepravilnosti u poslovanju ove državne finansijske institucije.

Union banka, u većinskom vlasništvu Vlade FBiH putem Federalnog ministarstva finansija, godišnje upravlja stotinama miliona maraka, uključujući i sredstva iz Garancijskog fonda Vlade FBiH. Iako je uprava banke hvaljena za uspješnost, kontrola finansijskog poslovanja od strane federalnih revizora nikada nije izvršena.

Kada su federalni revizori pokušali izvršiti reviziju za 2022. godinu, uprava banke, uz podršku tadašnje ministrice finansija Jelke Milićević, tvrdila je da Union banka ne spada pod revidirane institucije prema Zakonu o reviziji institucija FBiH. Milićević je izdala mišljenje da je revizija nepotrebna, navodeći da superviziju nad Union bankom vrši Agencija za bankarstvo FBiH i da banka koristi usluge jedne od četiri najveće svjetske revizorske firme.

Foto: Raport.ba

Općinski sud u Sarajevu oborio je ovo tumačenje, potvrđujući pravo federalnih revizora da izvrše reviziju Union banke. Unatoč ovoj presudi, pitanja o transparentnosti poslovanja banke i dalje su otvorena.

Bivša Vlada FBiH, predvođena Fadilom Novalićem, uprkos saznanjima o onemogućavanju revizije, produžila je mandat upravi Union banke. Aktuelna Vlada FBiH, na čelu s Nerminom Nikšićem, još uvijek nije omogućila revizorima pristup banci, što dodatno pojačava sumnje u moguće nepravilnosti.

Javnost i dalje očekuje odgovore o tome zašto su strani revizori dozvoljeni u Union banci, dok su domaći revizori spriječeni da provjere tačnost finansijskih izvještaja. Ako Vlada FBiH i druge nadležne institucije ne omoguće reviziju, sumnje u nepravilnosti će se nastaviti.

Ovaj slučaj podsjeća na ranije pokušaje drugih državnih institucija da spriječe ulazak revizora, što je kasnije pokazalo katastrofalno stanje u tim kompanijama. Ponašanje Union banke i nedostatak reakcije nadležnih institucija dodatno potpiruju sumnje u transparentnost njenog poslovanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79