Poljoprivrednici u TK: Život na rubu egzistencije i izloženost dužničkom ropstvu

Poljoprivrednici u TK: Život na rubu egzistencije i izloženost dužničkom ropstvu


Farmerska zajednica u Tuzlanskom kantonu izražava zabrinutost zbog nezadovoljavajuće proljetne sjetve, koja je provedena s manjkom financijskih sredstava. Očekivali su poticaje koji im nisu isplaćeni, a dugovanja prema federalnoj razini su se nagomilala na osam mjeseci.

Prema planu proljetne sjetve za 2024. godinu, žitarice, povrće, industrijske i krmne kulture trebale su zauzeti 44,184 hektara, no ostvareno je 2,229 hektara manje. Najveće površine zasijane su kukuruzom, dok su ostala strna žita, industrijsko bilje, povrće i krmno bilje također zasijani u manjem obimu od planiranog.

Farmerska udruga, posebno mljekari, izražava nezadovoljstvo, naglašavajući da je sjetva provedena nekvalitetno zbog nedostatka financijskih sredstava. Dugovanja prema federalnim poticajima su se nagomilala, a još uvijek nije usvojena strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja za period od 2021. do 2027. godine, što može utjecati na isplatu poticaja.

Farmerska zajednica ističe da su prisiljeni financirati proljetnu sjetvu kreditima, pozajmicama od mljekara i zaduženjima u poljoprivrednim apotekama. Umjesto razvoja i proširenja stočnog fonda te obnavljanja mehanizacije, očekivani poticaji bit će iskorišteni za otplatu dugova.

Uz nedostatak podrške federalne vlasti i nedostatak sluha za poljoprivredu, poljoprivredna proizvodnja u Tuzlanskom kantonu opada iz godine u godinu. Farmeri su suočeni s teškim financijskim teretom i žive na rubu egzistencije, izloženi dužničkom ropstvu i iscrpljujućim uslovima rada.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija