Položeno cvijeće i ispred Vječne vatre u Sarajevu: Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH počelo je podizanjem zastave na Humu

N1

 

Ispred Vječne u vatre u Sarajevu danas su položeni vijenci i odata je počast žrtvama ratova koji su dali svoje živote u odbrani Bosne i Hercegovine i borbe protiv fašizma.

Ispred Vječne vatre bile su delegacije Predsjedništva BiH, parlamenata, Kantona Sarajevo, ali i udruženja.

Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH počelo je podizanjem zastave na Humu, a cvijeće je položeno i na Memorijalnom centaru Kovači, spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995 te ispred mezarja ubijenih policajaca u Velikom parku te na Spomen-parku Vraca.

Prvi mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, slavi se povodom uspješno provedenog referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine. Glasalo je tada 2.073.568 glasača (izlaznost 63,7 posto građana s pravom glasa u BiH). Za nezavisnost izjasnilo se čak 99,7 posto osoba izašlih na referendum.

 

Referendumsko pitanje glasilo je: ”Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

Nakon izglasavanja o nezavisnosti, Bosnu i Hercegovinu priznale su mnoge zemlje svijeta i država je nedugo zatim postala punopravni član Ujedinjenih nacija (UN), kao i brojnih drugih međunarodnih organizacija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79