Ponavlja se suđenje Miletu Taniću za krijumčarenje oružja u Švedsku

Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je osuđujuću presudu Miletu Taniću, optuženom za međunarodno krijumčarenje oružja i lijekova u Švedsku.

Tanić je u prvostepenom postupku pred Okružnim sudom u Banjaluci bio osuđen na tri godine zatvora, jer je u sastavu kriminalnog udruženja počinio krivična djela nedozvoljene proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija i nedozvoljena trgovina.

”Sudsko vijeće uvažilo je žalbu odbrane, te je ukinulo prvostepenu presudu i postupak vratilo na ponovno suđenje Okružnom sudu u Banjaluci”, rekla je za ATV sekretar Vrhovnog suda Republike Srpske Jelena Despotović.

Radi se o slučaju koji je otkriven 2015. godine kada je u akciji ”Trzaj”, uhapšeno više osoba i zaplijenjeno oko tri kilograma eksploziva, 46 bombi, puškomitraljezi, veća količina municije, detonatorske kapisle, te razne tablete i lijekovi.

Optuženo je ukupno devet osoba, a nakon sudskog postupka na četiri godine zatvora osuđen je penzionisani policajac Milija Vlačić. Zoran Jovanović i Aleksandar Ćuković su nakon priznanja krivice osuđeni na dvije, odnosno godinu zatvora.

Osuđeni su još i Miodrag Đilas, njegov sin Nebojša, te Borivoje Lakić kojima su izrečene uslovne kazne od godinu dana, osam mjeseci i pola godine, ukoliko u narednih pet godina ne počine novo krivično djelo.

Dragan Vlačić je oslobođen krivice u nedostatku dokaza, dok je prvooptuženi Slađan Lonco preminuo i postupak protiv njega je obustavljen.

Protiv Tanića je vođen odvojeni postupak, jer se u vrijeme podizanja i potvrđivanja optužnice nalazio u Srbiji na izdržavanju kazne.

Grupi je na teret stavljeno da su tokom 2014. i 2015. godine nabavljali veću količinu vatrenog oružja, municije, eksploziva, kao i lijekova radi dalje distribucije i prodaje kupcima u Švedskoj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79