Ponekad gase i zagorjeli ručak: Ko sve zove vatrogasce

Osim što gase požare i spasavaju ljudske živote, u opisu posla vatrogasaca česte su i nesvakidašnje intervencije.

Komandant Vatrogasne brigade Miroslav Malinić rekao je za “Glas Srpske” da nerijetko dobijaju neobične pozive u pomoć, a naglašava da je glavni zadatak vatrogasaca spasavanje života i imovine. Skoro svakodnevno dobijaju pozive da spase psa iz vode ili mačku sa drveta.

– Sjećam se da smo na Krčmaricama izvadili srndaća koji je upao u šaht. Jednom prilikom nas je pozvala uplašena majka koja je ostala na balkonu, jer je njen mališan zatvorio balkonska vrata, a ona nije mogla da mu objasni kako da ih otvori. Dešavalo se da nas zovu i zbog požara koji je izazvao zagorjeli ručak na šporetu – kaže Malinić.

Objasnio je da postoje različiti načini kako vatrogasci ulaze u kuću u takvim slučajevima, ali da je provaljivanje vrata posljednja opcija jer se trude da naprave što manju štetu. Osim brzine, glavni adut im je snalažljivost.

– Jednom nas je zvala uplašena baka čija je unuka tokom igre zaglavila prst u klupi. Kolega, koji je izašao na intervenciju, pitao je baku da li ima labelo za usne, kojim su namazali prst i izvukli ga a da ne sijeku klupu – ispričao je Malinić.

Nerijetko pomažu policajcima i medicinskim radnicima.

– Imali smo poziv da intervenišemo kada pomoć treba nepokretnim osobama koje su pale s kreveta. Radi se o gojaznim osobama koje je najčešće trebalo da prevezemo u zdravstvene ustanove – kazao je Malinić.

Ipak, najviše puta su ih ove godine pozivali zbog požara u kontejnerima širom grada, čak više od 100 puta.

– U 100 odsto slučajeva uzrok je ljudski faktor. Najčešće neodgovorni pojedinci istresu žar u kontejner ili ga čak namjerno zapale – istakao je Malinić.

Dodao je da šumski požari rijetko nastanu usljed elementarne nepogode ili dugotrajne suše.

– Februar i mart su zimski mjeseci, a najviše intervencija na otvorenom imamo tada upravo zbog neodgovornog ponašanja – kazao je Malinić i apelovao na stanovnike da budu oprezni prilikom paljenja vatre na otvorenom.

Intervencija

Vatrogasna brigada se trudi da od vremena dojave u što kraćem roku stigne do mjesta događaja, te ističu da je važno da pri pozivu građani detaljno opišu šta se dešava.

– U centru u smjeni radi devet vatrogasaca. U slučaju veće intervencije i potrebe, u Lazarevu se nalazi još jedna četa od pet vatrogasaca – rekao je Malinić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79