Ponovo napeto na Kosovu: Srbi spavaju pod otvorenim nebom

Mještani Drena i okolnih zaselaka drugu noć su proveli pod vedrim nebom nastojeći da spriječe sprovođenje odluke Prištine o eksproprijaciji 83 hektra zemljišta u društvenom i privatnom vlasništvu zarad izgradnje baze kosovske policijske službe.

Vlada samoproglašenog Kosova sinoć je usvojila još dvije dopunske odluke o ekproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok kojima se dodatno povećava površina zemljišta na kojoj je planirana izgradnja objekata namijenjenih carinskim i drugim službama kosovske policijske službe.

Predsjednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić rekao da se od jutros na protestu u selu Dren okupio znatno veći broj nezadovoljnih mještana i njihovih prijatelja jer, uprkos jučerašnjim uvjeravanjima da će pripremne radove obustaviti, stoji procjena da Priština neće odustati od radova na pripremi terena za gradnju baze kosovske policijske službe.

Todić je upozorio da Priština nastoji da uzurpacijom i otimanjem društvene i privatne imovine u mjesnim zajednicama Dren i dijelu Leška izvrši militarizaciju opštine Leposavić.

Prema njegovim riječima, mještani nastavljaju sa potpisivanjem peticije kojom traže poništenje odluke o eksproprijaciji i odustajanje od otimanja zemlje, prekopavanja grobova predaka i okupacije čiji je cilj nestanak srpskog naroda sa vjekovnih ognjišta.

– Očigledan primjer nasilja i nasilnog nametanja jednostranih odluka s ciljem pritiska na mještane ove dvije čisto srpske mjesne zajednice oslonjene na magistralni put Kosovska Mitrovica-Leposavić – rekao je Todić i poručio da će mještani demokratskim sredstvima nastojati da spriječe otimanje zemlje.

Povodom eksproprijacije u Leposaviću, Srpska lista je juče poslala pismo ambasadorima Kvinte u kojem je navela da se nezakonitom eksproprijacijom oduzima imovina srpskim vlasnicima.

Pismo je upućeno i šefovima misija EU, Unmika, OEBS, kao i komandantu Kfora.

Vlada samoproglašenog Kosova 16. januara donijela je spornu odluku o eksproprijaciji 80 hektara zemljišta u mjesnim zajednicama Lešak i Dren u opštini Leposavić kako bi na tim lokacijama izgradila baze namijenjene kosovskoj policijskoj službi. Obje lokacije su oslonjene na magistralni put Kosovska Mitrovica-Leposavić. Uz obezbjeđenje specijalne jedinice ROSU u srijedu su počeli radovi na privođenju namjeni eksproprisanog zemljišta u društvenom i privatnom vlasništvu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79