Poreska prijavila direktora preduzeća „Krajina Borac“ Zorana Milakovića zbog sumnje da je utajio porez

Poreska prijavila direktora preduzeća „Krajina Borac“ Zorana Milakovića zbog sumnje da je utajio porez


Poreska uprava Republike Srpske podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci izvještaj protiv direktora preduzeća „Krajina Borac“ Zorana Milakovića zbog sumnje da je utajio porez, saznaje CAPITAL.

U Poreskoj upravi su, navodeći njegove inicijale, za CAPITAL potvrdili informaciju da se Milaković sumnjiči da je kao odgovorno lice „Krajina Borca“ izvršio krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

„Lice Z. M. je kao odgovorno lice u privrednom društvu ’Krajina Borac’ od 2014. do 2019. godine sastavljanjem isprava neistinitog sadržaja, ličnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica neistinito prikazalo stanje i kretanje sredstava i rezultata poslovanja, te su pri izvršavanju poreskih obaveza uskratili sredstva koja predstavljaju javni prihod u iznosu od 156.469 KM, čime je privrednom društvu pribavljena imovinska korist na štetu budžeta Republike Srpske“, kazali su u Poreskoj upravi RS za CAPITAL.

U izvještaju Poreske uprave se navodi da „Krajina Borac“ u poslovnim knjigama za 2014. godinu nije iskazao oporezive prihode u iznosu od 1,06 miliona KM, da u 2017. nije iskazao kapitalnu dobit od prodaje imovine u iznosu od 413.373 KM, dok u 2019. godini po istom osnovu nije iskazao dobitke od prodaje imovine u iznosu od 104.388 KM.
Milaković: Nije utaja već pogrešno knjiženje

S druge strane, Milaković tvrdi da se ne radi o utaji poreza već o knjigovodstvenim greškama i pogrešnom knjiženju.

„Izvještaj Poreske uprave tužilaštvu ne znači i podizanje optužnice. Optužnica nije podignuta. Ja čak i nemam informaciju da je Poreska uprava podnijela taj izvještaj tužilaštvu“, kazao je Milaković za CAPITAL.

Tvrdi i da je rješenje Poreske uprave poništio drugostepeni organ.

Ističe da je u međuvremenu pokrenut i stečaj „Krajina Borca“ te da se pokretanjem stečaja, obustavljaju svi postupci i upravni i parnični i izvršni i sve se dalje sve rješava u stečajnom postupku.

„Ukoliko Poreska uprava utvrdi bilo kakvu nepravilnost u preduzeću preko 10.000 KM oni moraju podnijeti izvještaj tužilaštvu, a na tužilaštvu je dalje da istražuje i utvrđuje da li tu ima osnova ili ne“, naglasio je Milaković.

Podsjećamo, „Krajina Borac“ se godinama spori sa kompanijom „Malbašić“ oko poslovnog prostora u centru Banjaluke, a koji je prije nekoliko godina na osnovu sudske presude i uz pomoć sudske policije uspio da preuzme.

Međutim, spor je ponovo aktiviran 2019. godine novim odlukama Vrhovnog suda RS koji je tada odlučio u korist Malbašića.

Danas se u tom prostoru nalazi ugostiteljski objekat „Balkon“.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija