Porodilje u sarajevskoj općini će dobijati i do 1.500 KM jednokratne pomoći

Na današnjoj, 28. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, usvojen je novi Pravilnik o dodjeli jednokratne novčane naknade porodiljama kojim su naknade značajno povećane.

Na prijedlog vijećnice Merime Arnautović, Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo jednoglasno je usvojilo prijedlog Pravilnika o dodjeli jednokratne novčane naknade porodiljama. Novim Pravilnikom o dodjeli jednokratne novčane naknade porodiljama, definisano je da za prvo i drugo novorođeno dijete naknada iznosi 500 KM, dok je ranije iznosila 300 KM. Za treće i svako naredno novorođeno dijete, naknada iznosi 750 KM, dok je ranije iznosila 450 KM. Također, porodicama koje dobiju blizance bez obzira na broj djece u porodici, predviđena je naknada od 1.500 KM.

Ranije je ta naknada iznosila 600 KM ukoliko porodica nema prethodno dijete, a dobije blizance, dok su porodice koje su već imale jedno ili više djece, a dobile su blizance, dobijale 750 KM. Novim Pravilnikom, također je uvedeno da porodilji koja rodi mrtvo dijete ili dijete umre u roku od 60 dana od dana rođenja, pripada joj pravo na jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od 1.000 KM.

– Pravilnik kojeg smo danas zamijenili novim datira iz 2016. godine kada su troškovi života bili značajno niži od troškova koje mladi roditelji imaju danas, kada je u pitanju opremanje novorođenčadi. Po drugoj strani općina Stari Grad u proteklom periodu i nije bila posebno atraktivna mladim bračnim parovima za zasnivanje porodice zbog nedovoljno dobre infrastrukture u pogledu dostupnosti predškolskih ustanova, dječijih igrališta, sportskih igrališta pa i obrazovnih institucija.

Donošenjem novog Pravilnika, kojim će jednokratne novčane naknade porodiljama za opremanje novorođenčadi biti najveće u Kantonu Sarajevo, žele se privući mladi bračni parovi koji ne žive u Starom Gradu da porodicu zasnivaju u Starom Gradu, ali i pokušati spriječiti odliv mladih ljudi iz Starog Grada u druge općine Kantona i izvan Bosne i Hercegovine – rekla je Merima Arnautović, vijećnica u Općinskom vijeću Stari Grad.

– Inicijativa o donošenju novog Pravilnika o dodjeli jednokratne novčane naknade porodiljama usvojena je jednoglasno na sjednici OV Stari Grad u martu ove godine, a sredstva za realizaciju povećanja naknada obezbjeđena su u rebalansu budžeta za 2023.g. u aprilu, čime su stvoreni preduslovi za izradu novog Pravilnika što je također zahtijevalo neko vrijeme – dodala je Arnautović.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Kantona Sarajevo, saopćila je Općina Stari Grad.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79