Postaje li Milorad Dodik Eurepejac?!

Ovakva retorika, koja se ponovo pojavljuje na političkoj sceni Republike Srpske, a koja dolazi iz redova SNSD-a, je kontinuitet u političkom spinovanju koje se na sličan način dešava više od 10 godina,kažu politički analitičari.Upravo zbog takve retorike, još uvijek ostaje nejasno da li je Dodik više okrenut Evropi ili Americi.
Iako smo navikli da Milorad Dodik “kuka” Amerikancima na stanje u Srpskoj, sada je prešao na Rusiju pa se prilikom posjete toj zemlji požalio Vladimiru Putinu na opoziciju za koju godinama tvrdi da i ne postoji. Pitali smo lidere opozicionih stranaka i analitičare kakve poruke sada šalje Dodik, da li je čvrsto na ruskom putu ili ćemo ga u narednim mjesecima gledati kao europjeca s obzirom na njegov pristanak da se donesu potrebni reformski zakoni za otvaranje pregovora sa EU.

Stavovi i retorika Milorada Dodika o Americi godinama su varirali, Svježi dašak na Balkanu, kako je Dodika zvala Madlen Olbrajt, znao je preko izjave „Želimo vašu (američku) pomoć u EU integracijama“ pa sve do prošlogodišnje rečenice upućene aktuelnom američkom ambasadoru BiH Majklu Marfiju koja glasi „on je jedan obični kreten koji će brzo otići odavde“…

Sada se više Americi ne obraća milozvučno, a i pod sankcijama je, pa se okrenuo Rusiji i prilikom nedavne posjete iskukao se Putinu na opoziciju.

„Održavamo se stabilno politički i institucionalno nemamo nekih posebnih izazova ali je primjetno stalno podrivanje opozicije prema stabilnosti Republike Srpske“, katao je Milorad Dodik ,predsjednik Republike Srpske.

Ovakva retorika nije ništa novo, smatraju u SDS-u.

Podsjećaju da je Milorad Dodik i OHR-u nekada klevetao SDS, baš kao što je klevetao opoziciju predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, kaže Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke.

„Dvolična politika Milorad Dodika, ništa novo. Vratimo se unazad i doći ćemo do toga kako je došao na vlast svježi dašak vjetra, svih akata koje je potpisao u NATO integracijama. Salto mortale koji on radi i uvodi nas u začaran krug svih ovih godina čas je na jednoj čas na drugoj strani i govori ono što mu odgovara bez obzira na sagovornika i to da bi se izvukao iz ogromnih problema i dubioze u kojoj se nalazi i on lično ali i Republika Srpska što je mnogo veći problem“, mišljenja je Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

– Najveći neprijatelji bilo koje države su oni koji pljačkaju javni novac, uništavaju njenu ekonomiju, zatvaraju vrata za obrazovane i sposobne kadrove,smatraju u PDP-u.

Zato bi bilo bolje da se Dodik, poručuje predsjednik PDP-a Branislav Borenović, pozabavi popravljanjem lošeg stanja u Srskoj, jer je za mnogo toga upravo on odgovoran.

„Za katastrofalno stanje u kojem se nalazi Republika Srpska ne samo ekonomsko nego i političko i demografsko, a posebno za to kakva slika iz Republike Srpske odlazi u tu globalnu političku sferu u kojem Republika Srpska jako loše stoji i da na taj način stvara neke dodatne tenzije ali treba da odgovori na pitanje zašto Republika Srpske tako loše stoji u međunarodnim odnosima“, ističe Borenović.

Sličan stav imaju i u Listi za pravdu i red.

Smatraju da su u Srpskoj veći problemi od opozicije rasprodaja državnog zemljišta i rudnih bogatstava kao uništavanje naftne industrije.

„Milorad Dodik je beskrupolozni makijavelista koji je spreman svaki dan preobući dres ako je to u njegovom ličnom interesu i ako će mu to garantovati opstanak na vlasti. Treba podsjetiti da je Dodik išao tako u Ameriku i pravio spiskove koga treba tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaunda skine od njegovih političkih predstavnika kako bi on došao na vlast on nonstop zavisi od podrške stranaca“,ističe Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red.

Ovakva retorika, koja se ponovo pojavljuje na političkoj sceni Republike Srpske, a koja dolazi iz redova SNSD-a, je kontinuitet u političkom spinovanju koje se na sličan način dešava više od 10 godina,kažu politički analitičari.Upravo zbog takve retorike, još uvijek ostaje nejasno da li je Dodik više okrenut Evropi ili Americi.

„Vrlo je upitno da li se okreće Evropi i da li je u međuvremenu preko noći postao evropejac iz razloga što je i na ovom putovanju u Rusiji pokazao i govorio retorikom koja je vrlo oštra prema EU i antizapadna je. Mislim da je u osnovi toga nastojanje da se prikaže opredjeljenost ka EU, a da u pozadini toga mora da bude gašenje kancelarija visokog predstavnika i eliminisanje tog kamenčića koji žulja političko rukovodstvo u Republici Srpske Kristijana Šmita“,ističe Tanja Topić, politički analitičar.

SNSD je, uz retoriku koja uključuje najgrublje pokušaje diskreditacije političkih protivnika, do sada dobro prolazio na izborima, kažu naši sagovornici. Ipak, sada je pitanje da li će to zaista u tolikoj mjeri uticati na birače na sljedećim izborima jer su građani Republike Srpske sada suočeni sa sve većim izazovima koji se tiču njihovog života i egzistencije na ovim prostorima.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79