Poštansko-logističko središte Hrvatske pošte otvoreno uz blagoslov sveštenog lica, dok hidžab u OS BiH ne može

Jučer je u Mostaru svečano otvoreno novoizgrađeno Glavno poštansko-logističko središte (GPLS) Hrvatske pošte Mostar.

Vrpcu su presjekli federalni premijer Nermin Nikšić, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić, te direktor Uprave HP Mostar Mate Rupčić.

Ceremoniji su prisustvovala i sveštena lica koja su blagoslovila novootvoreni objekt, što je izazvalo određene kontroverze.

Objekt je smješten u industrijsko-poslovnom području šire gradske zone Mostara, omogućujući optimalan način dostave robe do krajnjih korisnika. Projektiranje objekta obuhvatilo je prilagodbu prometnim tokovima i karakteristikama ambijenta, čime je osigurana njegova funkcionalnost i efikasnost.

Predsjednik Uprave HP Zagreb, Ivan Čulo, izrazio je zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta, naglašavajući: “S ovim infrastrukturnim objektom, Hrvatska pošta Mostar pozicionira se kao ključni logistički centar u regiji, sposoban odgovoriti na sve buduće izazove i potrebe tržišta, posebno u segmentu online trgovine.”

Kontroverze zbog vjerskog blagoslova

Prisustvo vjerskih lica i blagoslov na otvaranju izazvalo je kritike zbog neujednačenosti u primjeni vjerskih sloboda i prava u Bosni i Hercegovini. Dok se na jednoj strani dozvoljava prisustvo i aktivno učešće vjerskih lica na ceremonijama otvaranja javnih preduzeća, s druge strane, pripadnicama oružanih snaga BiH nije dozvoljeno nošenje vjerskih obilježja, poput hidžaba.

Ova nesrazmjernost u pristupu vjerskim pravima i slobodama postavlja pitanja o jednakosti i dosljednosti u poštivanju vjerskih sloboda u različitim sektorima društva. Postavlja se pitanje zašto su neki oblici vjerskog izražavanja prihvatljivi u jednim okolnostima, dok su u drugim strogo zabranjeni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79